Det var en tisdagsmorgon i juni 2021 som den 20-årige mannen och hans jobbarkompisar skulle rusta upp dagvattenledningar vid E6:an i Kungälv. Eftersom utrymmet inte räckte till för att flytta den specialbyggda släpvagnen med bil använde de en ny arbetsmetod för att få vagnen i helt plant läge.

Vagnen lyftes upp några decimeter med kranbil för att kunna lägga brädor under och på så vis skapa ett plant underlag. Men plötsligt brast ett av banden som vagnen satt fast i. Vagnen tippade och klämde fast 20-åringen, som senare miste sitt liv. 

Släp Dödsolycka

20-åring klämd till döds under släp som vägde två ton

Arbetsmiljö

Under fredagen kom domen mot 20-åringens två chefer och även mot kollegan som körde kranbilen.

Alla döms 

Cheferna döms till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Kollegan döms för vållande till annans död. Samtliga får villkorlig dom och får även betala dagsböter. Dessutom får företaget betala en miljon kronor i företagsbot. 

Tingsrätten skriver i domen att det inte gjorts en tillräcklig undersökning och bedömning av riskerna före lyftet, och att lyftet borde ha undvikits. Detta eftersom spännband som inte var godkända och avsedda för lyft användes. 

Saknade kunskap

Enligt tingsrätten hade mannens död kunnat undvikas ”om arbetet planerats och övervakats på det sätt som arbetsmiljölagstiftningen förutsätter och om medarbetarna hade haft relevant kunskap och utbildning”. 

Rätten gör också bedömningen att kollegan gick utanför sin behörighet utan att stämma av med sin chef.