När utrymmet inte räckte till för den vanliga arbetsmetoden tog man till en ny lösning. Det kostade en 20-årig anställd livet en tisdagsmorgon i juni 2021.

Den omkomne mannen och hans arbetskamrater skulle rusta upp dagvattenledningar under E6:an i Kungälv. En specialbyggd släpvagn med transportband på behövdes för jobbet. Den behövde stå helt plant, men utrymme saknades för att flytta den med bil så som man brukade.

Då lyftes i stället släpet ett par decimeter upp i luften med kranbil, för att komma åt att palla upp med brädor som skulle ge ett plant underlag.

Klämdes under släpet

När det två ton tunga släpet hängde i luften brast ett av banden det lyfts i. När det tippade ned på marken klämdes 20-åringen. Han flögs med ambulanshelikopter till Sahlgrenska, men hans liv gick inte att rädda.

Nu åtalas tre personer. Två chefer åtalas för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, en kollega för vållandebrott. Företaget krävs på en miljon kronor i företagsbot.

Arbetsmiljöverket har gjort bedömningen att ”lyftet inte tänkts igenom innan det genomfördes och heller inte riskbedömts”. Efter olyckan har företaget infört förbud mot att lyfta släpet.

18 fällda efter 220 dödsfall

Åklagaren menar att lyftet utfördes på ett osäkert sätt och att de åtalade på olika sätt bär ansvar för att det ändå skedde.

De åtalade bestrider brott.

Av ungefär 220 dödsfall på jobbet under femårsperioden 2017-2021 är detta det 23:e där åklagare driver vidare frågan om arbetsmiljöbrott.

Hittills finns det 18 fällande domar eller strafförelägganden om arbetsmiljöbrott för dödsolyckor som skedde under den perioden, några utredningar pågår ännu.