Mia fick sms från en äldre manlig kollega som skriver att hon är sexig och att han gillar hennes bröst. Han berättar att han får ett ”sjumannatält i brallan” av att titta på henne och att ”täcket står rakt upp” när han ligger hemma i sängen. 

Mia som då var 18 år, är en av flera kvinnliga anställda på Volvo Lastvagnar i Umeå som anonymt berättar om sexuella trakasserier i en artikel i Västerbottenkuriren, VK

– Ett antal män jag jobbat med har en taskig kvinnosyn. Det är många som har fått en klapp på rumpan, säger en 25-årig kvinna till tidningen.

Totalt handlar det om drygt 20 anställda eller inhyrda på företaget som intervjuats. Flera vittnar inte bara om sexuella trakasserier utan också om en hård och kränkande jargong där kvinnoförnedrande eller rasistiska skämt hör till vardagen. 

Volvo: ”Nolltolerans mot kränkningar”

De säger vidare att det inte alltid tagits på allvar när de slagit larm och att det råder en tystnadskultur på företaget. I några fall har gärningsmannen dock omplacerats. Det betyder dock inte att männen upphör med sitt beteende, enligt drabbade Mia. 

– Det som gör mig så jävla arg, det är att när man börjar på Volvo så säger de ”vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier”. Men så händer det, och han blir bara flyttad och fortsätter göra det mot nya folk. Det här måste börja tas på allvar, annars kommer det bli sämre och sämre, säger hon.

Volvo Lastvagnars platschef Patrik Nyström säger till VK att det råder nolltolerans mot kränkningar på företaget. Han tillägger att sexuella trakasserier förekommer även i andra sammanhang.

– Det är ett samhällsproblem där vi tillsammans måste sätta ner foten, säger han till VK.

”Inte en ursäkt”

Elisabeth Lundell, som är kommunikationschef, poängterar dock att det inte gör trakasserierna på arbetsplatsen mer okej.

– Det är inte en ursäkt. Vi har nolltolerans och allt som vi får till oss, det agerar vi på. Det får absolut inte förekomma hos oss. Kan man inte bete sig respektfullt då får man söka sig ett annat jobb, säger Elisabeth Lundell till VK.

Hon uppmanar alla som utsätts för något kränkande att anmäla det till chef eller skyddsombud.