Från pendeltåget strömmar en tät folkmassa som pressar sig genom karusellen in till ett Mall of Scandinavia i festskrud. Ett av Sveriges största köpcentrum, utsmyckat i blinkande lampor och guldiga renar. Julhandeln har börjat.

Men i år är läget lite annorlunda – risken för att bli utsatt för våldsdåd har ökat från flera håll, och särskilt på platser som samlas mycket folk. Som här: på ett köpcentrum med tiotusentals besökare varje dag.

– Det är ju något som finns i bakhuvudet hela tiden, att något kan hända. Jag skulle själv hellre jobba på ett mindre ställe och skulle inte gå hit med mina barn, på grund av säkerhetsläget, säger Aicha Diawara som är restaurangchef på ett av matställena på Mall of Scandinavia.

En utsatt situation

Uppmaningen “lev på som vanligt” ekar i media efter att Säpo meddelade den höjda terrorhotnivån. Men att leva på som vanligt innebär för Aicha Diawara, liksom för många andra, att spendera sina dagar på platser där risken för terrordåd och skjutningar är relativt hög.

Och det är flera ur personalen på Mall of Scandinavia som går i tankar kring sin utsatta situation. En av dem är Vera Bucht som jobbar på en stor butik i köpcentrumet. 

– Man tänker ju såklart annorlunda kring folksamlingar numera, säger hon.

Hon upplever att julhandeln har dragit i gång ordentligt, framför allt på helgerna. Hon beskriver läget som “körigt och lite stökigt” – det är för mycket att göra i butiken för att, under arbetstid, hinna tänka på eventuella hotfulla situationer, säger hon. Det gör Vera Bucht i stället på väg till och från jobbet.

– Då tänker jag att det egentligen kanske inte är jättebra att vara på en plats där så mycket människor samlas när läget är som det är. Jag känner mig ändå relativt trygg på jobbet. I min butik har vi dessutom egna vakter, berättar hon.

Vera Bucht.
Vera Bucht.

”Man är ju rädd för sitt liv”


Greta, som inte vill säga hela namnet, står i en vägglös butik som ligger mitt i promenadstråket, där hon har bra uppsyn över vad som händer, men också står relativt oskyddad. Och Greta är orolig, dels för terrordåd men tänker också mycket på den eskalerande gängkonflikten.

– Man ser ju vad som händer på nyheterna så man är ju rädd för sitt liv. Tyvärr alltså. Folk skjuter och oskyldiga dör. Man vet aldrig vad som händer, för där folk samlas där händer saker.

Greta berättar att hon ofta ser gäng hänga i centrumet och att det inte sällan blir polisingripanden – vilket ändå gör henne lugn.

– Men det är lätt att saker händer just nu, så det är klart man tittar runt sig lite mer. Jag är lite mer vaken på jobbet. 

”Julen väldigt viktig för handeln”

Erik Mangen, säkerhetsexpert på Svensk Handel, känner sig trygg med det säkerhetsarbete förbundets medlemmar gör. Samtidigt ser han en komplexitet i frågan:

– Å ena sidan vill vi förbereda och skapa förutsättningar för att handeln ska vara trygg och säker. Men vi vill inte heller att köpcentrum, gallerior eller enskilda butiker undviks. Julen är väldigt viktig för handeln givetvis.

Vad skulle du säga till de anställda som ändå känner sig otrygga i julhandeln?

– Vi får frågor om oroliga anställda och det är förståeligt och förklarligt att känna så. Samtidigt tyder den oron på att det finns en realistisk lägesbild, och det är ju positivt. Men det är viktigt att prata om säkerhets- och riskfrågor i vardagen och framför allt: lita på rutinerna som redan finns, uppmanar Erik Mangen.