En person med gängkopplingar hotade anställda på matbutiken Orienta i Borlänge. Det var bakgrunden till att Handels regionala skyddsombud lade ett så kallat skyddsstopp mot butiken för lite mer än två veckor sedan. 

Butiken stängde. Men i förra veckan hävde Arbetsmiljöverket stoppet, efter begäran från arbetsgivaren, och butiken öppnade i torsdags igen.

Men fackförbundet Handels var kritiskt. Enligt förbundet fanns fortfarande fara för de anställdas liv

”Medlemmarna är rädda”

Och nu överklagar Handels beslutet – de vill få till ett nytt skyddsstopp. 

– Alla ska vara trygga på sitt jobb. Handels medlemmar på Orienta är rädda och det regionala skyddsombudet bedömer att det fortsatt finns fara för liv och hälsa. Arbetsgivaren har gjort det mycket tydligt att han struntar i sitt arbetsmiljöansvar och skyller i stället ifrån sig, säger Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund, i ett pressmeddelande som förbundet gick ut med på tisdagsmorgonen. 

Handels vill att förvaltningsrätten, som prövar ärendet, beslutar om att butiken måste hålla stängd i väntan på en avgörande dom. 

– Vi överklagar beslutet för att skydda Handels medlemmar på arbetsplatsen. Det är helt orimligt att de tvingas gå tillbaka till jobbet när arbetsmiljön ser ut som den gör, säger Martin Nyberg i pressmeddelandet.

Hotbilden diskuterades

Mattias Hedengren, regionchef på Arbetsmiljöverkets region Mitt, har tidigare sagt till Arbetet och Handelsnytt att det stod klart efter myndighetens digitala inspektion att arbetsgivaren är villig att tillmötesgå skyddsombudets krav. Enligt honom diskuterades även hotbilden mot butiken.

– Vi har försökt utreda det vidare, bland annat genom kontakt med polisen. De menar att det inte finns någon hotbild, så sammantaget anser vi att det inte finns någon allvarlig eller omedelbar risk för de anställdas liv och hälsa, sade han då.