Det är dagen efter olyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg. Fem byggnadsarbetare omkom efter att bygghissen de färdades i rasade 20 meter.

Utanför byggstängslet ligger blombuketter, en marschall brinner. 50 meter in ligger den kraschade hissen på marken, hopknycklad.

”Alla är väldigt berörda”

I en byggbod strax intill håller vd:n för huvudentreprenören en hastigt sammankallad presskonferens. Han är märkbart tagen av situationen.

– Det är en tragisk händelse och alla är väldigt berörda. Våra tankar går till de drabbade, till deras anhöriga och till alla de som har jobbat och jobbar här på projektet, säger Patrik Toresäter, vd för Andersson Company.

De omkomna byggnadsarbetarna jobbade för en underentreprenör, vilken vill han inte säga. Inte heller om alla jobbade för samma företag.

”Har ansvar för arbetsmiljön”

Som huvudentreprenör är Andersson Company ansvarigt för arbetsmiljön på bygget.

– Jag skulle säga att vi absolut tar säkerheten på allvar. Min uppfattning är att vi gör det här på ett helt korrekt sätt. Vi gör det så att vi kan få det här att fungera så bra som möjligt, säger Patrik Toresäter.

Arbetet på bygget är stoppat och det är oklart när det kommer i gång igen.

– Men alla anställda är välkomna att komma hit och vi finns vi här för dem som behöver prata. Vi har kontakt med krisstödsteam och vi har samtalsstöd för vår egen personal. Vi kan ju bara uppmana våra underentreprenörer att göra detsamma, säger Patrik Toresäter.

Ett av företagen som har anställda på byggarbetsplatsen är Assemblin El Enköping. På olycksdagen hade företaget två montörer på plats.

– De såg inte själva olyckan, men de såg senare att hisskorgen låg på marken och då lämnade de arbetsplatsen och gick in i fikaboden istället, säger filialchefen Nicklas Holm till tidningen Elektrikern.

Hade de använt hissen själva innan?
– Ja, det hade de gjort. Efter olyckan blev de erbjudna krisstöd på plats, och sedan lämnade de bygget och åkte tillbaka hit till kontoret. Där pratade vi om det som hänt.

Hur mår de?
– Efter omständigheterna bra, klart att de är skärrade och har mycket tankar, men i det stora hela mår de bra, säger Nicklas Holm till Elektrikern.

Nu pågår en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Även Arbetsmiljöverket och Haverikommissionen utreder olyckan.