Den 30 november 2023, samlades 100 demonstranter för att gå i partiet Alternativ för Sveriges demonstrationståg vid Kungsträdgården. Något med scenen kändes svagt nostalgiskt. 

Bilderna, tagna av Zanna Nordqvist och publicerade i Dagens ETC, från händelsen ser närmast ut som om de är tagna ur läroböcker med syftet att lära oss om nittiotalets nazistiska miljö. En miljö vi trodde försvunnit så fort som alla skinheads lät håret växa och skaffade ett jobb. 

NMR uppges i dagsläget ha 160 svenska medlemmar, AfS tros ha 3000. 

Under nittiotalet var Karl XIIs dödsdag starkt kopplad till brölande, rakade, kängbärande nazister som den trettionde november varje år samlades runt Karl XIIs staty i Kungsträdgården för en – ofta våldsam – demonstration. 

Bilden av en fascism som, precis som då, i första hand agerar på gatan, och inte i våra parlament kan ofta kännas som en relik från ett äldre Europa.

Skärmdump från ETC på nazister som demonstrerar på 30 november.

”Den växande fascismen”

Talar man nuförtiden om “den växande fascismen” hänvisar man ofta efter påståendet till aktörer som Le Pen, Åkesson eller Geert Wilders, och det med rätta. Men är de ensamma?

2018 hölls den största 30 november-demonstrationen sedan 2005 i Stockholm, med 140 deltagare, då arrangerad av den ultrakonservativa organisationen Nordisk Ungdom.

Dessa har flera gånger tagit avstånd från den nationalsocialistiska ideologin då de anser att den är “för progressiv”. Även Nordiska Motståndsrörelsen var på plats. 

Vi, i formen “någon sorts vänster”, var också där. Många av mina kamrater blev nedbrottade av poliser vid diverse konfrontationer, medlemmar i NMR kastade brinnande facklor rakt in i folksamlingar bestående av motdemonstranter. 

Nutida nazister är inte några få nostalgiker som försöker lära gamla lik att dansa. De är nu, de är här.

Misshandlad till döds av NMR-medlem

I september 2016 blev en man misshandlad till döds i samband med en tidningsutdelning i Helsingfors, av en medlem i NMR. 

Våren 2017 blev tre personer gripna för två bombningar och ett bombförsök, mot två  flyktingboenden samt Syndikalistiskt Forum i Göteborg. 

I augusti 2018 åtalades NMR-medlemmen Peter Holm i Sundsvall för förberedelse till mord. 

Det känns som att vi ofta glömmer att det bara var några år sedan mordbränder och terrorattentat riktade mot flyktinganläggningar var en del av vår vardag. Den nationella rörelsen är inte ofarlig. Den är beväpnad

Fler slipsnazister i riksdagen betyder inte nödvändigtvis färre våldsnazister på våra gator. Man hör ofta vänstermänniskor säga “då hette de BSS, men nu heter de Sverigedemokraterna!” 

Men sanningen är tyvärr att den våldsbenägna nazismens mutation till någon rumsrent och parlamentariskt endast utökat dess uttryck, inte omformat det. 

Ultima Thule spelade på SD:s landsdagar

Ultima Thule – som fick släppet av sin första singel sponsrad av Bevara Sverige Svenskt-rörelsen och i år headlinear en vitmaktfestival i Spanien – spelade på Sverigedemokraternas landsdagar. Vintagenazismen försvann aldrig, kanske tog den en liten tupplur.

Högerextremismens relation mellan parlament och gata är cyklisk, ett samhälle som legitimerar främlingsfientligheten är inte endast skadlig genom sin direkt politik. 

Ju mer dessa åsikter blir normaliserade, desto mer bekvämt blir det för de aktivt våldsbenägna rasisterna att glida tillbaka ut på torgen.

För att med mycket tydligt och direkt våld skada, trakassera, hota och i många fall mörda våra kamrater. 

Det legitimerandet sker nu.

Skinnskallarna tynade aldrig bort, år 2023 var kängorna lika blanka som skallarna vid Kungsträdgården.