En månad har nu gått sedan Tobias Eng Strömberg lämnade sitt jobb som tekniker på Teslas center på Hisingen i Göteborg för att gå ut i strejk. 

Trots att han blev både nervös och lite orolig för framtiden när strejkvarslet lades såg han det som en självklarhet att delta i strejken. Han är ju med i facket, säger han.  

– I det stora handlar det ju om Sverige och den svenska modellen. Men rent konkret handlar det om trygghet och säkerhet. Om vi får kollektivavtal vet vi vilka villkor och skyldigheter vi har.  Rätt ska vara rätt.

För många arbetskamrater var strejken inte lika självklar. Tobias Eng Strömberg vill inte säga något om hur stor del av de anställda som strejkar på hans center, men han säger att det i alla fall är ”ett gäng tekniker” som liksom han deltar i konflikten. 

”Många är i beroendeställning till Tesla”

Han tillägger att det är många Teslaanställda som är nya i Sverige och som är beroende av jobbet för sin framtid här. 

Andra har sin familj i länderna de kommer ifrån och vill få jobb på Tesla där i framtiden, då vågar de inte stöta sig med arbetsgivaren.

– Vissa har en starkare beroendeställning. Jag kan förstå att de inte vill strejka. Men vissa är förstås bara lojala med Tesla också. 

Tobias Eng Strömberg är inte aktiv i facket, det fanns ingen fackklubb på arbetsplatsen. Men han är intresserad av fackliga frågor. 

Att inte alla deltar i strejken ser han ändå inte som något större problem. Det ledde inte till konflikter mellan kollegorna utan stämningen på jobbet var god ända fram tills strejken bröt ut.

– Det har varit lugnt och respektfullt på min arbetsplats.

Tekniker reser runt i landet

Det har talats om att Tesla tar in utländsk arbetskraft för att täcka upp för de strejkande, vilket facket ser som strejkbryteri. 

Om det förekommer på Hisingen är inget Tobias Eng Strömberg, känner till. 

– Men jag vet att kollegor som inte strejkar åkt lite överallt och jobbat där de har behövts, som till Malmö och Umeå. 

Det har också kommit vittnesmål från andra håll om strejkande som hotas med repressalier i form av sämre semestertider och andra villkor. 

Några sådan hot har inte riktats mot de strejkande i Göteborg, så vitt Tobias Eng Strömberg vet.

Enligt uppgifter till Arbetet har dock alla anställda fått veta att de kommer att få sämre villkor om de får kollektivavtal. 

Sverigechefen för Tesla ska inför strejken ha hållit möten med de anställda där han har gått igenom vilka villkor de redan har och vad som väntar dem med kollektivavtal. 

”Han sa rent ut att vi kommer att få det sämre”

– Han gjorde klart att om Tesla går med på kollektivavtal så kommer det vara golvet i avtalet som gäller. Vi får de lägsta nivåerna. Han sa rent ut att vi kommer att få det sämre, säger en anställd på Tesla som vill vara anonym.

Tobias Eng Strömberg vill inte kommentera vilken information de anställda fått om kollektivavtal från Tesla, men han säger att det finns en oro för att strejken kan leda till försämringar.

– Lite orolig är jag allt. Man vet ju att Tesla inte är positiva till kollektivavtal. De får inte ge oss som strejkar repressalier, men man vet samtidigt inte riktigt vad Tesla går för i de här sammanhangen.

Tobias Eng Strömberg påpekar att vissa villkor också skulle bli bättre med kollektivavtal. 

Han säger att de anställda på Tesla varken har rätt till arbetstidsförkortning, deltidspension eller kompledigt. Och även om ob-ersättningen på Tesla är bättre än golvet i kollektivavtalet betalas ersättningen inte alltid ut.

– Jag har hört att många jobbar övertid utan kompensation. De vill visa lojalitet och arbetsvilja, att de ställer upp för Tesla. Med kollektivavtal skulle det bli tydligare vad som gäller

Trots att det var självklart för honom att delta i strejken hoppas Tobias Eng Strömberg att den snart ska vara över. Han började på Tesla direkt efter att han gått klart sin teknikerutbildning och har jobbat där i fem år. 

– Jag älskar mitt jobb. Sättet vi jobbar med bilarna, kollegorna. Jag ser inga större problem med att gå tillbaka efter strejken och jag hoppas att inte andra gör det heller. 

Hur lång tid det kommer att ta innan det sker vågar han inte gissa.

– Det är ovisst. Jag hoppas på en snabb lösning, men tror nog att det tar ett tag att hitta en lösning som Tesla kan acceptera. 

Arbetet har sökt Tesla utan att få svar.