– Det här är en av de största frågorna en förbundsordförande kan ställas inför, sa Målarnas ordförande Mikael Johansson under måndagens extrakongress, enligt Målarnas facktidning.

Där togs beslutet att Sveriges äldsta fackförbund går upp i Byggnads och alltså upphör att existera.

Enligt Målarnas facktidning genomfördes en sluten omröstning efter en kort debatt med siffrorna 71 för Byggnads och 45 för Målarna.

Därmed bekräftas beslutet som togs av förbundets ordinarie kongress i augusti.

– Det här är en bra dag för svensk arbetarrörelse, tillsammans kommer vi flytta fram positionerna, inte bara för våra medlemmar, utan för Sveriges alla arbetare, säger Mikael Johansson, Målarnas förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Välkomnas av Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm välkomnar Målarna ”med öppna armar” enligt samma pressmeddelande.

– Våra förbund hör ihop och vi har jobbat sida vid sida i många år. Nu kan vi ytterligare flytta fram medlemmarnas positioner. Byggnads blir ännu starkare, stoltare och tryggare när även målare och lackerare kommer in i vårt förbund, säger Johan Lindholm.

Fakta: Så går inträdet till

  • I och med Målarnas inträde växer Byggnads till cirka 115 000 medlemmar. 
  • Måleriavtalet och Lackavtalet blir Byggnads tredje respektive sjunde största avtal.
  • Målarnas 9 avdelningar kommer att gå upp i Byggnads 11 regioner och såväl lokala som centrala ombudsmän anställs som ombudsmän i Byggnads. Regionala skyddsombud och förtroendevalda på företagen fortsätter sina uppdrag inom Byggnads.

Källa: Målarna/Byggnads