Alla kan göra fel. Det är i allra högsta grad relevant att inleda den här texten med att understryka det.

Sociala medier har sedan Hamas terrorattack den 7:e oktober översköljts av desinformation. Det är mycket svårt att orientera sig.

Kraven på oss journalister är alltså skarpare än någonsin. Igår spred moderaten och tidningen Expressens ledarsidas kolumnist Hanif Bali en video på sajten som tidigare kallades Twitter från Ulf Kristerssons öppna After Work på Pustervik i Göteborg.

Han påstod att mannen på videon, som eskorterades ut av polis var ”Hussein Ali Khan, ledare för Hjällbonätverket” som ”tagit paus från sitt narkotikaimperium med barnsoldater och börjat engagera sig i palestinska barn”.

Andra saker han påstod var: ”Ali Khan-klanen arrangerar alltså stormning av statsministers utfrågning, försvarar Hamas och får därefter uppbackning av tunga sossar.”

X en grop av desinformation

Låt oss slå fast en sak här. Twitter, eller X, är en grop av desinformation. Hanif Bali är ingen trovärdig källa för nyheter. Han är ett troll.

Men i dessa dagar är det svårt att veta. Jag har ingen aning om hur någon från Ali Khan-familjen ser ut. Det har förmodligen inte speciellt många andra heller.

Det jag noterade var att ingen av personerna i videon, vare sig mannen eller poliserna som eskorterade ut honom, riktigt betedde sig som jag föreställde mig att man gör i en sådan situation.

Men vem vet? Jag har inga erfarenheter av situationer där en gängkriminell – ”kronprinsen själv” enligt Bali – högljutt protesterar mot civila offer i Palestina i ett rum där statsministern befinner sig.

Det lät bara en smula… orimligt. Och allt gick lite väl lugnt till.

En googling gav mig att Balis rätt exceptionella information. Alltså att en gängkriminell eskorterats ut från statsministerns after work var något som inte bekräftades någon annanstans än på sajten Flashback.

En nyhetskälla som många gånger om, utifall att man skulle tro allt som skrivs där, bekräftat att i stort sett alla svenska kändisar ”tar den i tvåan.”

Alltså en ungefär lika trovärdig källa som moderaten Hanif Bali.

Balis video delades av moderater

Under dagen delades dock Balis video av flera högt uppsatta moderater och människor med koppling till Svenskt Näringsliv, exempelvis MUF:s ordförande Douglas Thor. Påståendet hade fått en bra bit över tusen lajks på X när den dök upp i mitt flöde sista gången. Den hade då setts av hundra gånger fler.

Hatkommentarerna kokade.

Här kunde sagan på många vis slutat. Twitter, ”X, är en sopstation av desinformatörer. 

På kvällen såg jag att en Facebookbekant delat en text av SvD Ledares biträdande chef Peter Wennblad. Den bekanta konstaterade att det var ”för jävligt” att socialdemokraternas Annika Strandhäll lierat sig med yrkeskriminella. 

Jag klickade på länken och läste att ”enligt henne var det ’skönt att folk höjer sin röst’ när Palestina-aktivister, anförda av en ledare för den ökända Ali Khan-klanen som sätter skräck i stora delar av Göteborg, buade ut Kristersson när denna fördömde terrororganisationen Hamas”.

Nu började jag tvivla på min egen förmåga att förstå och kritiskt rensa bort desinformation. Att hela Tidöregeringen konsekvent haft svårt med sin relation till sanningen hade eventuellt gjort mig överkritisk? För här verifierade ju Peter Wennblad det rykte som gått bland tiotusentals på sociala medier.

En källa gav stöd: SvD Ledare

Så jag googlade igen. Och hittade, förutom Hanif Bali och Flashback, bara en ny källa som gav stöd till ryktet. Alltså SvD Ledare. 

Förutom det så fann jag en enda annan artikel, från tidningen Proletären, som intervjuade en 22-årig student från Växjö. Den utpekade mannen. Han studerar enligt artikeln Fred och utveckling på Linnéuniversitetet. Är ostraffad, arbetar inom äldrevården och har gjort värnplikt vid Livgardet.

Nu ska det sägas att både Wennblad, Balis trollsvans och Moderaterna nog ifrågasätter trovärdigheten i tidningen Proletären. Men om detta visar sig stämma så har alltså samtliga inblandade lägre trovärdighet än en tidning från Kommunistiska Partiet.

Lyssna på Kommentariatet här! En underhållande podcast om veckans händelser från Arbetet och Nya Mitten.

Jag kollar upp mannen i fråga och hittar ett Facebookinlägg där 22-åringen som påståtts tung spelare i en kriminell klan förklarar sig. Han är från Gaza, inte Libanon som släkten Ali Khan. Mannen, som också uppger att han är viceordförande i European Palestinian Youth Union, skriver att han var på mötet för att uttryck sin oro. 

Att han ropat ”Ulf! Du stödjer folkmord, du borde skämmas, du har blod på dina händer. Det är 6000 barn som är döda!” Och sedan utan motstånd följt polisen därifrån.

Man kan såklart tycka att aktivisten i fråga har fel eller rätt. Men det finns inget i detta som pekar på livsstilskriminalitet.

Jag vet i övrigt inget mer om den här mannen. Men vad jag vet är följande. Flera moderater med Hanif Bali i spetsen har spridit desinformationen att han, baserat på en dassig mobilfilm, är kronprins i en yrkeskriminell klan.

Det är i sig ett grovt övertramp.

Smutskasta S och de som protesterade

Svenska Dagbladets ledarsida har sedan bekräftat den informationen med ambitionen att smutskasta både socialdemokraterna och de som var där för att protestera. Det har resulterat i en rejält upptrissad situation där en ung man, som tycks vara oskyldig, utsatts för riskerna med att någon faktiskt tror på oerhört grova rykten.

Samtidigt har man, på falska grunder, försökt illegitimera sina meningsmotståndare genom att koppla Socialdemokrater, Palestinarörelsen och fredsdemonstranter till klankultur och yrkeskriminalitet.

Hanif Bali har nu plockat ned sin tweet. SvD har korrigerat sin artikel. Ursäkt ska enligt uppgift ut på fredag. Men för den utpekade är skadan är redan gjord. Informationen låg ute i runt tio timmar.

Alla kan som sagt göra fel. Men hur vi tog oss ända hit?

När jag frågar Wennblad hur fan han tänkte, svarar SvD:s biträdande politiska chef att han jämfört bilder och konstaterat att ”likheten är slående” mellan den kriminelle och demonstranten. 

Alltså två män med utländskt påbrå, rakad skalle och skägg. Jag vet verkligen inte om det är riktigt den bra förklaring ledarskribenten tror det är.

På så vis har Wennblad och Bali lyckats skada förtroendet för både Svenska Dagbladets och Expressens ledarsida – samtidigt. Om nu någon alls bryr sig om sådant som trovärdighet länge.

Det här blev pannkaka, helt enkelt.