Ingen lön. Inget anställningsavtal. En man som tidigare jobbat för kedjan Le Pain Français i Göteborg berättar i Göteborgs-Postens granskning vad som hände inför att han skulle börja där. 

Mot löften om en framtida lön på 140 kronor i timmen gick han med på en upplärningsperiod. Men han fick ingen lön alls under den perioden.

– Han sa att du kommer inte få lön för du har bara varit här och hjälpt till att bära glas och kartonger. Du har inte jobbat här och du finns inte ens i systemet eller på schemat, berättar mannen för GP.

Inspelat samtal

Mannen spelade in samtalet med bolagets platschef, där han bland annat frågar om han tekniskt sett jobbat svart. 

– Du har inte fått pengar, jobba svart är när du får pengar, svarar chefen då som också bekräftar att fler jobbat gratis på det här sättet.

Miljoner i lönestöd

Förutom vittnesmålen om gratisjobb och felaktiga löner berättar Göteborgs-Posten att Le Pain Français tagit emot miljoner i lönestöd från Arbetsförmedlingen.

Sedan i december 2022 har 55 personer varit på kedjan i olika åtgärder, rapporterar GP.

En person som varit sjukskriven och anställdes med lönestöd fick inte den handledning som hen behövde utan fick göra samma jobb som de utan stöd.

Enligt Hotell- och restaurangfacket i Göteborg har de fått in flera samtal om problem på kafékedjans olika verksamheter.

Göteborgs-Posten har inte fått någon intervju med ansvariga på bolaget.

Men i ett mejl till tidningen skriver en av dem att det är omöjligt att bemöta ”de ospecifika och kontextlösa beskyllningarna” konstruktivt. Och att det måste ses i ljuset av att företaget haft många anställda.