IF Metalls strejk på Teslaverkstäderna får nu ytterligare stöd.

På tisdagen kom besked om att Fastighets varslar om sympatiåtgärder på fyra verkstäder. Det handlar om företag som städar i Teslas lokaler.

Elektrikerna varslade också om blockad av service eller reparation av elanläggningar vid Teslas verkstäder och laddstationer.

Och på onsdagen kom besked om att Seko vill stoppa Postnords och Citymails leveranser av brev och paket till Tesla om inte företaget tecknar kollektivavtal.

Sedan tidigare har Transport varslat om blockad i fyra hamnar som innebär att man inte kommer att lasta eller lossa Teslabilar.  Ett varsel som träder i kraft klockan 12 på tisdagen, 7 november.

”Tesla hotar den svenska modellen”

Fastighets motiverar varslet med att Teslas agerande hotar den svenska modellen.

– Kollektivavtalen är grunden i den svenska modellen. Utan avtalen har arbetare i Sverige inget inflytande över sina löner, sin arbetsmiljö och sina arbetsplatser. Teslas ovilja att teckna kollektivavtal skapar en allvarlig situation som berör alla fackförbund i Sverige, säger Joakim Oscarsson, Fastighets avtalssekreterare.

Städarna är anställda av entreprenadföretaget Miab Facility Services och Rentav städ och miljövård. Eftersom blockaden av arbetet berör Teslas anläggningar kan städarna omplaceras till andra städobjekt.

– Blockaden är enbart riktad mot Tesla, inte mot städföretagen. Vi kommer att föra en dialog med arbetsgivaren och med deras arbetsgivarorganisation Almega. Att stå upp för kollektivavtalen är precis lika viktigt för arbetsgivarna, eftersom det säkerställer en konkurrensneutralitet mellan biltillverkare, säger Joakim Oscarsson.

Elektrikerförbundet varslar också

Även Elektrikerförbundet har varslat om att förbundets medlemmar inte kommer utföra service eller reparation av elanläggningar vid Teslas verkstäder och laddstationer.

Det är självklart för Elektrikerna att stödja IF Metall genom att varsla om sympatiåtgärder för att stödja IF Metalls medlemmar på Tesla och värna om den svenska modellen. Tesla måste acceptera spelreglerna på svensk arbetsmarknad och i Sverige kör vi med kollektivavtal, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson i en kommentar.

På onsdagen, 8 november, kom även beskedet att Seko stoppar Postnords och Citymails leveranser av brev och paket till Tesla om inte företaget tecknar kollektivavtal.

– IF Metalls kamp är även vår kamp, säger förbundsordförande Gabriella Lavecchia till Sekotidningen.

”Sympatiåtgärder hotar den svenska modellen”

Stefan Koskinen, förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteföretagen, anser i stället att det är sympativarslen som hotar den svenska modellen.

– Det är jäkligt upprörande. Det här är företag som har kollektivavtal, som följer kollektivavtalen, som har schyssta villkor och som har fredsplikt eftersom de tecknar kollektivavtal.

Enligt Stefan Koskinen försvagas den svenska modellen om företag som har kollektivavtal kan dras in i konflikter som inte rör dem.

– Om man när som helst kan råka ut för sympativarsel och dessutom i en konflikt som man inte har med att göra. Då frågar de sig så klart varför de ska vara med och betala för det här.

Fastighets blockad träder i kraft klockan 12 fredagen den 17 november om inte IF Metall och Tesla kommit överens innan dess.

Elektrikerförbundets varsel är satt till den 17 november.

Även Svenska Hamnarbetarförbundet ger sig nu in i konflikten och varslar om blockad mot att hantera Teslas bilar i samtliga svenska hamnar från den 17 november. Samtidigt meddelar Transport att deras sympatiåtgärd som inleds i fyra hamnar i dag utvidgas till att gälla alla hamnar från den 17 november.