Detaljerna är häpnadsväckande. En entreprenör med stora framtidsplaner. En man som lyfts fram som förebild av Svenskt Näringsliv. Som besitter en talang för kreativa upplägg. Där ett hönshus på den egna gården hyrs ut som ett kontor. Där två landrover-jeepar förvandlas till tjänstebilar.  

Han får Arbetsförmedlingen att betala ut miljoner. Till projekt där det åtminstone bitvis saknas arbetsverktyg och material till de arbetssökande.  

Anställda under honom är först med att slå larm. Det är rörigt, går inte att få insyn i sifforna, skatter betalas inte in. Ändå tar det tid innan Arbetsförmedlingen drar i nödbromsen. Över ett år hinner passera innan entreprenören polisanmäls för grovt bedrägeri. Då anser myndigheten att hela tolv miljoner kronor felaktigt betalats ut.

Cancersjuka Stefan fick inte rätta sina misstag

En som inte fick över ett år på sig att rätta till sitt misstag är cancersjuka Stefan, som vi berättat om på arbetet.se. Trots att cancern är aggressiv får han ingen sjukpenning. Innan sjukdomen tog greppet om kroppen var han arbetslös. Under en dag stängdes han av från Arbetsförmedlingen därför att han sökt för få jobb.  

Det misstaget gjorde också att han i ett svep förlorade hela sin sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett väldigt högt pris för ett misstag vem som helst skulle kunna begå. Nu har Stefan inte ens råd att hämta sina cancermediciner. ”Utan dem dör jag om sex månader eller ett år” berättar han för Arbetets reporter.

Det är skamlöst att svindla bort miljoner. Det är däremot skamligt att ett misstag som det Stefan gjorde ska behöva kosta så mycket. Särskilt när det tycks så förvånansvärt lätt att låta miljonerna rulla till den slipade entreprenören.