Om du bara äter så ska du se att allt reder sig.  

Ungefär så kan man sammanfatta Mandolean och deras ätstörningsklinikers syn på både ätstörningar och dess behandling. Med sin snäva syn på ätstörningar och dess botemedel har Mandoklinikerna bedrivit vård med skattemedel. 

Mår du psykiskt dåligt? Ät! Behöver du träffa en läkare? Nja, ät i stället. Genom ett självskattningstest sållar Mandolean bland sjuka. Passar du inte in i deras mall så blir du inte antagen, trots att det inte är tillåtet att välja och vraka bland patienter. 

Det räcker med att även ha psykiska besvär för att diskas. Man häpnar. 

Nya Mitten och VeckoRevyn har granskat Mandoleans ätstörningskliniker och deras app Mandometer. Med den och en våg får du stöd i att äta rätt mängd i rätt hastighet. Klinikernas verksamhet har frontats av Isabella Löfvengrip, motvilligt fortsatt mest känd som Blondinbella, och har hyllats av självaste prinsessan Sofia. 

Mandolean cashar in skattemedel

För varje måltid som registreras i appen så registreras ett ”besök” och Mandoleans kliniker cashar in skattemedel från regionen. Patienten har då bidragit till ditt bättrande genom att äta (bra, enligt metoden) men också lösgjort pengar till deras aktiebolag. 

Denna utbetalningsbugg i systemet har äntligen avslöjats och Region Stockholm kräver nu tillbaka 47 miljoner till stadskassan. 

Får det gå till så här? Egentligen inte. I alla fall inte enligt rådande avtal. 

Men det är inte alla som är upprörda. Moderaterna, som fram till valet härskade i Stockholm och bär politiskt ansvar för Mandos verksamhet, bryr sig inte. 

I stället för att beklaga felet, pudla och göra om gör Moderaterna det ofattbara: de försvarar allt. I en mejlväxling mellan Mandos vd Cecilia Bergh och Irene Svenonius framgår det hur de med samsyn är villiga att fortsatt kämpa för Mandoklinikernas överlevnad. 

Stockholm har länge varit Moderaternas skyltfönster

I sann Svenoniusanda rinner kritiken av likt vatten på en gås. I stället ska Bergh anmäla alla som står i vägen för Mandoleans kliniker och deras fortsatta flöde av skattemedel. In med konsulter från Kreab som lobbar mot toppolitiker och debattartiklar om det rödgröna regionstyrets ovilja att samarbeta. 

Stockholm har länge varit Moderaternas skyltfönster. Med projekt som Karolinska i Solna och Irene Svenonius som orubblig mänsklig sköld och ett leende ingen granskning i världen rår på försvarar de nu Mandolean. 

Det viktiga är inte kostnaderna, de förslösade skattekronorna, patienterna. Nej, det viktiga är att privatiseringar som genomförts inte rullas tillbaka. Allt är bättre än offentligt drivna verksamheter. 

Mandoklinikerna är ett praktexempel på allt som kan gå fel. Ännu ett fall där privata aktörer misskött sig och inte fått sina avtal förlängda. Otaliga skattekronor har gått till fel saker och sjuka har inte kvalat in för att ta del av den icke-vård som erbjuds. 

Denna kostnadsdrivande avart förpestar vår välfärd

Det går att förstå anhörigas frustration, sett till hur svårt det är att få rätt vård vid ätstörningsproblematik. Och det är mycket möjligt att vissa blivit bättre efter sin kontakt med en Mandoklinik. Är det nog för att tillåta icke evidensbaserad vård med en fusk-app?

Denna kostnadsdrivande avart förpestar vår välfärd och att Moderaterna försvarar den säger allt om deras intentioner. Den som tror på alternativa icke-beprövade metoder kan konkurrera på den vanliga marknaden. Inom vår gemensamt finansierade välfärd ska det vara ordning och reda.