”Kommunal accepterar medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteförbunden. Avtalet innehåller lönehöjningar i nivå med märket. Avtalet innehåller även en låglönesatsning, något Kommunal lyfte fram som särskilt prioriterat.”

Så skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Det innebär att förbundets strejkvarsel som lades den 4 oktober nu dragits tillbaka och att parterna kommer teckna kollektivavtal på området hemservice. Cirka 7 000 anställda berörs.

– Jag är glad att medlemmarna även i denna bransch nu får den låglönesatsning vi krävt och som är en central del av årets avtalsrörelse.

– Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna innebär rejäla höjningar av lägstlönen. Låt detta vara en tydlig signal till alla arbetsgivare, Kommunal kommer ta strid för alla medlemmar – oavsett storlek på avtalet. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

I fredags gick LO ut med att samtliga LO-förbund skulle lägga sympativarsel under måndagen, men det är inte heller aktuellt nu med tanke på att Kommunal och Almega är överens. 

Avtalets innehåll

Lägstlönen höjs år ett med 1 150 kr och år två med 850 kr.

Utgående lön höjs år ett med 750 kr och år två med 850 kr.

Storhelgs-ob höjs år ett med 5,4 procent och år två med 4,6 procent.

Samt övriga ersättningar höjs år ett med 4,1 procent och år två 3,3 procent. Ett nytt branschvanetillägg skapas som ger 200 kr efter tre års branschvana.

Källa: Kommunal