Städare som jobbar i folks hem och som anlitas billigare med hjälp av RUT-avdrag. Det är yrkesgruppen och huvudpersonerna i konflikten som nu blossat upp på arbetsmarknaden.

Kommunal och Almega Tjänsteföretagen har legat i förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för städarna. Men inte enats. Orsaken är att de har olika syn på den låglönesatsning som förhandlades fram i lönerörelsen.

Därför varslade Kommunal i onsdags om strejk på flera städföretag, bland annat Hemfrid och Homemaid. 

”Bedrövligt”

På LO-styrelsens möte i torsdags enades alla övriga 13 LO-förbund om att lägga sympativarsel för Kommunal. Alltså fler förbund än de som ställde sig bakom den så kallade LO-samordningen, som styr vilka frågor i lönerörelsen som förbunden är beredda att lägga sympativarsel för.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson menar att den stora uppslutningen visar hur viktig låglönesatsningen är. 

– Kommunal får nu för fjärde gången varsla för samma sak, det är bedrövligt. Det var väldigt viktigt att vi fick en låglönesatsning eftersom vi inte tog ut löneökningar i nivå med inflationen. Att vi kunde säkra upp de lägsta lönerna, säger Torbjörn Johansson. 

”Kackar tvångsmässigt”

Men beslutet att lägga sympativarsel fyller också ett annat syfte. Att markera mot Almega, som Torbjörn Johansson menar gång på gång ställer till det i förhandlingarna om kollektivavtal.

– Almega kackar tvångsmässigt på mattan. Nu får de andra direktörerna lära dem att gå på pottan som alla andra. Det är därför vi slår mot alla andra egentligen, säger Torbjörn Johansson. 

På måndag läggs varslen i övriga förbund och först då blir det klart vilka arbetsplatser som omfattas. Beslutet i LO-styrelsen är en rekommendation och inget förbunden är bundna av.