I mitten av september fick Sundbybergs kommun ett mejl från en figur med en iögonfallande titel.

En ”controller för lika villkor” på friskolbjässen Academedia hörde av sig och lät meddela att man önskade underskottskompensation från kommunen.

Underskottsvadåförnåt?

Jo, ni förstår att när kommunala gymnasieskolor går minus – i Sundbyberg har man gjort ett underskott på 51 miljoner mellan 2010 och 2022 – så vädrar friskolorna blod. Ty om kommunerna kompenserar sina skolor, ja då så ska friskolorna också ha pengar.

Lagstiftningen är tydlig: kommunala skolor och friskolor ska få samma ersättning per elev. Om den kommunala skolan gått med underskott ska friskolorna kompenseras – oavsett hur friskolans ekonomi ser ut.

I princip ingen utom friskolorna gillar modellen, men den är intakt.

Levande död friskola vill ha stålar

Hur som helst. Academedia – som omsätter nästan 15 miljarder och gjorde en vinstutdelning på 185 miljoner i fjol – har inga gymnasiefriskolor i Sundbyberg.

De vill ha pengar för elever som bor i Sundbyberg och som går i deras skolor i till exempel Solna eller Stockholm. Och det är ganska många. Blott 7,2 procent av Sundbybergs gymnasieelever går i kommunens skolor.

Sundbyberg tänker hur som helst inte betala men mycket lite tyder på att vampyrskolan Academedia tänker acceptera det.

Deras beteende påminner inte så lite om zombieskolan JB. Ni minns va?

För något år sedan rapporterades det att konkursboet efter friskolan JB – som med kort varsel 2013 försattes i konkurs och lämnade 11 000 elever utan skola – är en levande död som kräver ersättning från flera svenska kommuner för vad de anser vara en för låg skolpeng.

Sydsvenska Dagbladet har rapporterat att konkursboet lyckats få in över 25 miljoner kronor från flera kommuner genom en retroaktiv höjning av skolpengen.

Liberaler är rädda för vampyrer

Förtjusande nog har Academedia i närtid hört av sig till kommuner där JB hade verksamhet fram till 2013 och krävt att de också ska ha extrapengar för elever som de hade för tio år sedan.

– För att undvika situationer likt dessa avser vi tillsätta en utredning som ser över finansieringssystemet i grunden, säger nu skolminister Lotta Edholm (L) till Dagens Nyheter.

Va?

Det fanns redan för två år sedan – inom ramen för januariavtalet – en mer eller mindre färdig uppgörelse för att få stopp på de här groteskerierna. Men Centerpartiet och Liberalerna fick kalla fötter. Att sätta sig upp mot friskolekapitalet, det gör en svensk liberal helst inte.

Under tiden har skolvärldens skräckkabinett kunnat fortsätta dränera svenska kommuner på pengar och förstöra skolgången för mängder av svenska elever.