KOMMENTAR. När P4 Sjuhärad igår rapporterade att polisen, författaren och sommarprataren Nadim Ghazale ska ha sluppit straff efter att ha kört över 30 km i timmen för fort på 70-väg i Borås var jag tvungen att söka källan.

Det visade sig vara SD-kopplade sajten Samnytt som låg bakom nyheten om fortkörningen.

Artikeln är något av en jävla resa helt enkelt och trots det väldigt otillfredsställande. På något sätt har Samnytt lyckats hänga med hela vägen från fartkontrollens hastighetsmätare, in i polishuset i Borås och vidare in i hela poliskårens tankevärld.

Det hela är dock en väldigt tunn soppa.

Som så ofta med de här nyheterna blir de bara mer förvirrande ju mer man försöker sätta sig in i dem. Det Samhällsnytt har är en påstådd ”poliskälla”. Denna har tydligen inte bara information om ett eventuellt brott som ska ha begåtts utan också åsikter om hur populär Ghazale är inom Boråspolisen.

”Det finns vad jag vet inte någon i polishuset som tycker om honom”, påstås det.

Jag får veta att någon eventuellt också tycker att han inte är en riktig polis. Ok.

Poliser rädda för Morgan Johansson

Det sägs även att poliserna är rädda för Morgan Johansson och därför inte vågade anmäla fortkörningen. Om så är fallet har kåren, i ärlighetens namn, betydligt större problem än korruption. 

Ghazales påstådda mutförsök – inte heller det riktigt underbyggt av någonting alls – tårta.

Lustigt nog finns en nyhet från 2021 där en polis straffats efter att ha tagit emot just tårta av en bekant han tagit för fortkörning – även det i Västra Götaland. Kanske är detta alltså lika västsvenskt normativt som Patrik Sjöberg eller Leif ”Loket” Olsson men det låter en smula osannolikt.

Snarare låter det lite påhittat. Men jag vet ju inte.

Av vad man kan se har polischefen agerat fullt korrekt och upprättat en anmälan baserad på ett rykte om att tjänstefel begåtts – åklagaren har följt upp detta men då ingen mer information fanns så har ärendet lagts ned.

Anmälan man visar upp kan såklart gälla Ghazale, även om hans namn inte är med i delarna som är läsbara – men det är ju i så fall inte han utan den polis som ska ha låtit honom gå vid hastighetskontrollen som är anmäld för tjänstefel.

Ingenstans i anmälan tycks tårta vara en faktor.

Ghazales röst ska undermineras

Ghazale är en av alla de vars trovärdighet ska undermineras och röster tystas av althögermediesfären. 

Efter polismannens sommarprat 2021 fick han ta emot en enorm våg av hat från den högerextrema rörelsen. Han fick till slut lämna det digitala bruna rövhål vi då kallade Twitter. 

Det hela följer ett mönster vi sett de senaste åren En del av arbetet inom Sverigedemokraten Kent Ekeroths lilla mediesfär. Med en publicistisk idé som tycks vara att trakassera och göra antirasistiska och progressiva rösters liv till ett litet helvete.

Men det här är alltså en direkt otillfredsställande nyhet. Läsaren lämnas med väldigt många påståenden men rätt lite fakta. 

Körde Ghazale för fort?

Körde Nadim Ghazale för fort? Kanske. Lät hans kollegor honom gå? Ingen aning. Erbjöds det tårta? Låter orimligt. Är poliser rädda för Morgan Johansson? Hoppas inte det. Gillar de andra poliserna Ghazale? Ingen aning om vad det har med något alls att göra i sammanhanget.

Vad som däremot är rätt uppenbart är att någon Samnytt pratat med, oklart vem, inte är jätteförtjust i Ghazale. Just den informationen, i den här publikationen, är kanske heller inte direkt någon nyhet. 

Vad som däremot är en nyhet är att P4 Sjuhärad helt okritiskt plockade upp Samnytts artikel och även flera gånger angav publikationen – som i år lämnade det pressetiska systemet – som sin enda källa.

Det här är faktiskt ganska unikt. En ”luddig nyhet” där det är oklart vad som faktiskt hänt, av en opinionsbildande publikation – driven av Sverigedemokraternas Kent Ekeroth – som gör vad som tycks vara en uppenbar så kallad smutspublicering om en polis de ser som en politisk fiende. 

Inte flugit på Samnytt

Förmodligen hade utsagan inte flugit alls om den stannat på Samnytt. Få utanför landets högerextrema kör tar slasksajten på allvar.

I stället lyckas man alltså få ”nyheten” legitimerad av Public Service – med tårta och allt – som gör sig till nyttig idiot för den högerextrema sfären. 

Det är direkt skamligt av Sveriges Radio.