Att det är tufft att arbeta inom välfärden är det få som missat. Systematisk underfinansiering över tid och hög inflation har lämnat anställda med mer att göra på färre händer.

På detta är verksamheterna konkurrensutsatta vilket ökar pressen ytterligare.

Medborgare har blivit till kunder och dessa kunder tror sig alltid har rätten på sin sida, något de alltför ofta haft. Tills nu.

Ingen Bamseklubb

I Eslöv har man nämligen fått nog av föräldrar som behandlar förskolan som en Bamseklubb.

Nu kräver förskolan intyg från vårdnadshavares arbetsgivare som styrker de hämtning- och lämningstider som angetts. Något som Kommunalarbetaren tidigare rapporterat om.

Behöver barnet vara så länge på förskolan som föräldrarna anser?

Jobba, städa, laga mat, gymma, handla, umgås med vänner, underhålla sociala relationer och piffa både kropp, själ och hem.

Det verkar inte finnas något slut på vad den moderna föräldern försöker sig på att hinna med.

Optimera vardagen

Vem som helst förstår ju att en vardag med sådan ambitionsnivå är svår att få ihop.

För att optimera sin tid så passar en del föräldrar på att träna, handla och ta det lite lugnt innan hämtning. 

Förskolepersonal vittnar om hämtningar med händer eller bilar fulla med matkassar, svettiga efter en genomkörare på gymmet. Andra om hur barn skickas till förskolan trots att föräldrarna är lediga.

Diskussionen om rättigheter och friheter kopplade till tiden på förskolan har pågått länge. Inte förrän det nu är riktigt kärva tider görs något.

Eslöv går i bräschen för en ny bevisbörda på föräldrar som återställer den maktbalans som rubbades när förskolan konkurrensutsattes.

Resultat märks redan

Redan nu märks en skillnad i den skånska kommunen och många har redan hunnit fixa till de kryddade tiderna. Ett kvitto på att insatsen tyvärr behövdes.

En generös välfärd innebär frihet under ansvar, något många småbarnsföräldrar inte klarat av.

Förskolan är inte en förvaring utan en pedagogisk verksamhet.

Därtill är uppdraget att möjliggöra för vårdnadshavare att vara sysselsatta. Att använda subventionerad verksamhet för att handla, gymma eller fika med en kompis är fel. 

Skaffa barnvakt, gör upp med medförälder eller förhandla friskvårdstimme på arbetstid. Det är faktiskt inte rimligt att nyttja välfärd för lugnt fix av hem eller kropp.

På ett mellanmänskligt plan kan man ju givetvis förstå önskan att få handla i lugn och ro utan en trött unge som villhöver precis allt som av en slump är frontat i barnhöjd.

Men för den som valt att skaffa barn är det något man får lösa själv.

Barnens rätt före föräldrarnas

Och värt att nämna är att den som, av särskilda skäl, behöver mer tid än så på förskolan kan få det.

Våra gemensamma resurser kan och ska dock inte gå till att röja vad som får anses vara vardagliga bestyr i en barnfamilj.

Men det krävdes alltså en ekonomisk kris för ansvariga att reagera. Det enda rätta är dock att, i likhet med den mellanskånska kommunen, avlasta förskolan och dess personal.

När frihet under ansvar inte funkar är det väl inte mer än rätt att inskränka på den.

Barn har rätt till sina föräldrar men föräldrar har inte rätt till egentid genom vår barnomsorg. Kör hårt, Eslöv. Hoppas fler kommuner tar efter.