Arbetsgivaren var inte ansvarig för olyckan på Ölands djurpark där en 58-årig man stångades ihjäl av en älgantilop, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Olyckan inträffade den 28 augusti förra året. Den skedde i slutet av dagen när djuren var på väg in i stallet.

Polisens utredning visar att mannen som dog i olyckan visserligen stod på fel plats när djuren kom, men att det funnits rutiner för hur arbetet borde ha gått till.

”Tillfredsställande rutiner”

– Rutinerna har åtminstone varit tillfredsställande. Olyckan berodde på att det gjordes avsteg från rutinerna och jag har inte kunnat visa att arbetsgivaren visste om att de här avstegen gjordes, säger åklagaren Jan Olin, till SVT Nyheter Småland.

Djurparkens driftsansvarige var på plats när olyckan inträffade, men enligt polisens utredning skedde allt så fort att han inte haft en chans att påpeka att rutinerna inte följdes.

Åklagare har nu beslutat att lägga ner förundersökningen och inte väcka åtal mot arbetsgivaren.

Gästarbetare inte förhörda av polis

Mannen som omkom var gästarbetare från Rumänien. SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om dåliga villkor för gästarbetarna. Polisen har inte förhört gästarbetarna i sin utredning, varken de som på plats när olyckan inträffade, eller övriga som jobbade i parken.

– De har inte varit intresserade av att bli hörda, säger Jan Olin, till SVT Småland.