Kvällen den 7 augusti kom 14-årige Muhammad Al Yaqob aldrig hem från sommarjobbet utanför Ulricehamn. 

De oroliga föräldrarna ringde till jordbruket där sonen jobbade. Arbetsgivaren gav sig ut för att leta. När Muhammad Al Yaqob hittades klockan 21.30 var han redan avliden. Hjullastaren som han körde hade vält och Muhammad Al Yaqob hade klämts ihjäl under den. 

Utreder dödsolyckan

Att köra trädgårdsmaskin räknas som en riskfylld arbetsuppgift. De är som regel förbjudna för personer under 18-år. Fick Muhammad Al Yaqob alls köra hjullastaren?

– Nej, det får man inte göra när man är i hans ålder, säger Lars-Johan Ekdahl, inspektör på Arbetsmiljöverket, till Arbetet. 

Åklagarmyndigheten utreder dödsolyckan som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.  

“Handlar om hur folk mår”

Även Arbetsmiljöverket ska utreda händelsen. Lars-Johan Ekdahl ska genomföra en första inspektion torsdagen den 24 augusti. 

Varför har inspektionen dröjt så länge? 

– Det handlar om hur folk mår. Det är ingen idé att åka dit om vi inte kan få några svar för att de inte är i skick att prata med oss. Men vi tog kontakt med arbetsgivaren samma vecka som det hände och maskinen är beslagtagen så vi har bedömt att det inte var något problem att vänta några dagar, säger Lars-Johan Ekdahl.   

Enligt tidningen Arbetarskydd, som var först med uppgiften att Muhammad Al Yaqob var för ung för att köra hjullastaren, chockades arbetsgivaren svårt när hen hittade 14-åringen död och fick föras till sjukhus för vård.   

Barn och jobb – det här gäller

Grundregeln är att den som är under 18 år bara får utföra ofarliga arbetsuppgifter. Undantag kan göras om uppgiften utförs under utbildning eller lärarledd praktik. 

Vilka uppgifter som räknas som farliga framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrift om minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3).

Bland de uppgifter som är förbjudna finns att köra ”mobila skogs- och jordbruksmaskiner, trädgårdsmaskiner och snöslungor”. 

Hjullastaren som Muhammad Al Yaqob körde hade ett klippaggregat monterat i fronten och räknas enligt Arbetsmiljöverket som en trädgårdsmaskin.