Medan många skolor runt om i landet säger upp personal på grund av nedskärningar, söker rektor Siv-Britt Mangi med ljus och lykta efter en lärare till mellanstadieklassen på Svappavaara skola i Kiruna kommun. 

– Jag har haft tjänsten utlyst flera gånger om, men får inte en enda sökande. Om vi tidigare sökte legitimerade lärare, så söker vi nu en människa. En kompetent vuxen som kan vara med barnen tills vi hittar en behörig lärare.

Tre mil enkel väg

Men inte ens någon obehörig har alltså hört av sig.

Nu är det bara några dagar kvar innan eleverna kommer tillbaka till skolorna efter sommarlovet i Kiruna kommun och Siv-Britt Mangi har blivit tvungen att inse faktum.

– Svappavaara skola är en liten byskola och vi har alla mellanstadieelever i en och samma klass. Nu måste vi bussa dem nästan tre mil enkel väg till en annan skola och eleverna kommer att spridas ut i olika klasser. Men vi har helt enkelt ingen annan lösning just nu och eleverna har rätt till sin utbildning.

Förmåner hjälper inte

Siv-Britt Mangi har arbetat inom skolans värld i 35 år.

Det har länge varit svårt att hitta personal, men hon upplever att det har förvärrats de senaste två till tre åren.

– Ändå erbjuder vi hjälp med bostad för den som kan tänka sig att flytta hit, en extra månadslön efter 12 månaders anställning och förmånliga utbildningsinsatser. Och vi upplever inte de neddragningar av personal här som många andra orter drabbas av.

Farlig vägsträcka

Föräldern Stefan Nilsson har en son som ska börja femman.

Han är inte nöjd med beskedet, som vårdnadshavarna med barn i berörda klasser fick i slutet av förra veckan.

– Det är en mycket olycksdrabbad vägsträcka där 90 ton tunga malmtransporter går i skytteltrafik var fjärde till sjätte minut. Du kan ju tänka dig hur många sådana lastbilar en buss med många skolbarn behöver möta på tre mil. Särskilt inför vintern, med mörker och halka, känner jag oro för den dagliga pendlingen.