Byggnadsarbetaren hade varit anställd i tre år när han började fundera på om han verkligen fick rätt lön enligt kollektivavtalet.

Han kontaktade då Byggnads för att få hjälp att kontrollera det. Fackförbundet besökte då bolaget för för att gå till botten med lönefrågan. Det visade sig att byggnadsarbetaren varken fått rätt lön, reseersättning eller pensionsinbetalningar.

Enligt Byggnads ska företaget sedan ha kontaktat byggnadsarbetaren och frågat om det var han som pratat med facket. Något som han bekräftade.

Dagen efter kom representanter för arbetsgivaren till hans arbetsplats och hotade honom om han fortsatte driva ärendet med Byggnads.

”Kommer bli fucked up”

”Någon kan få bort dig för 100 000 euro” ska de ha sagt, enligt en polisanmälan som gjordes. Företrädare för företaget hotade också byggnadsarbetare med att han och hans familj kommer bli ”fucked up”.

Även dagarna efter kommer arbetsgivaren till arbetsplatsen och fortsätter hota honom.

När han några dagar senare polisanmäler hoten blir han uppsagd och uppmanad att omedelbart lämna arbetsplatsen.

Han skickade sedan flera sms till arbetsgivaren för att fråga om han skulle komma tillbaka till dagen därpå. När han inte fick något svar gick han till jobbet om vanligt.

Flera slag mot kroppen

Då blev han misshandlad av två representanter från bolaget, enligt stämningsansökan. En kollega ringde polisen som var på plats inom några minuter.

”Misstänkt har utdelat ett flertal slag mot målsägandes kropp så att smärta uppstått”, konstateras det i polisanmälan som togs upp på plats.

Nu stämmer alltså Byggnads företaget i Arbetsdomstolen. Dels för att byggnadsarbetaren blev avskedad utan skäl, dels för så kallad föreningsrättskränkning. Alltså att han blev hotad och misshandlad för att han hade kontaktat facket.

Hoten och misshandeln utreds av polisen.