Varslen ökar.

Inte minst i byggbranschen, där inflationen och de höga räntorna ser ut att gå som en bila.

SCB har larmat om att bostadsbyggandet rasar med 50 procent, en krissiffra som heter duga och som tvingade bostadsminister Andreas Carlsson att kalla till krismöte bland fack och byggindustrin förra veckan.

Byggföretagen efterlyser en kriskommission, eller en samhällsbyggnadskommission, där politiken tar aktivt ledarskap över situationen.

Krisen skär rakt igenom alla byggformer, från lägenheter till småhus. Bland dörr- och fönsterbyggare har tusentals redan varslat, och värre lär det bli.

Samtidigt varslar Arbetsförmedlingen.

500 varslade

Det finns en bitter ironi i att statens myndighet satt att hantera arbetslöshet och kristider varslar samtidigt som resten av samhället.

För en månad sedan sas 320 beslutshandläggare upp. I går kom nyheten att 100 konsulter ska gå och 90 nyanställda – personer som nyligen gått färdigt Arbetsförmedlingens egna internutbildning för arbeten.

Det handlar bland annat om arbetsförmedlare som tar distansmöten.

”Det är den enda kontaktvägen som personer har för att komma i kontakt med Arbetsförmedlingen, eftersom att alla lokalkontor stängt för spontanbesök” säger varslade Anna till Aftonbladet.

Johan Pehrson leder svensk arbetsmarknadspolitik rakt mot en katastrof.

Idiotdrömmer om marknaden

Kristerssons högerregering är ännu en högerregering som drömmer om att marknadens osynliga hand ska lösa alla samhällsproblem.

Om bostadsmarknaden kärvar ska det bli lättare att säga upp hyreskontrakt, boendet ska bli dyrare och hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.

Men om det blir ekonomisk kris?

Tänkte inte på det, är regeringens svar. Det är inte minst skälet till varför du antagligen aldrig hört den nu krismöteskallande bostadsministerns namn förut. Andreas Carlsson, som sagt.

Försök för skojs skull komma på hur han ser ut.

Fackförbundet Byggnads kräver någon form av statligt investeringsstöd för att dämpa inflationens effekter på byggmarknaden.

”Om regeringen fortsätter föra en passiv bostadspolitik kommer företag gå i konkurs och Sverige riskerar att drabbas av förödande kompetensförluster i form av både byggarbetare och ingenjörer som försvinner” som Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, säger till TT/DN.

Enda vägens privatisering

Men regeringen lär fortsätta drömma.

Centerpartiets käpphäst, som den socialdemokratiskt ledda regeringen lät bli politik, om att privatisera Arbetsförmedlingen rids också av Johan Pehrson.

Förhoppningen är att privata företag ska vara bättre på att matcha arbetslösa med lediga jobb.

Vi minns alla fas 3, jobbcoacher och kristallhealing.

Så blev det förra gången en högerregering försökte bedriva arbetsmarknadspolitik.

En mardröm för arbetslösa och seriösa företagare.

Sverige har inte råd med en runda till.