Utsatt 29-åring i härva om människohandel: ”Vi betalade allt vi hade”
I Södertälje tingsrätt möter 29-åringen mannen som krävde 230 000 kronor av honom för ett svenskt arbetstillstånd. ”Det kändes som ett fängelse”, säger han om tiden då han arbetade för företagaren.
Solen dränker Stortorget utanför Södertälje tingsrätt på måndagsmorgonen. På en bänk mitt i ljuset sitter en 29-årig man i ljusrandig tröja och mörka jeans.
Strax innan nio försvinner han in i domstolsbyggnaden tillsammans med en man i mörkblå kostym, målsägarbiträdet Peter Ataseven.
Där inne ska 29-åringen strax möta den 51-årige bemanningsföretagare som sedan drygt ett år suttit häktad för att ha utsatt honom och ytterligare tio indier för människohandel.
Klockan nio startar dag sju i den omfattande rättegången där Arbetet var på plats även förra veckan.
Enligt åtalet har 51-åringen, som själv har indisk bakgrund, lurat 11 landsmän att betala 200 000-230 000 kronor för arbetstillstånd. Det är ett enormt överpris sett till svenska myndigheters avgifter, dessutom visade tillstånden sig vara falska.
Skuldsatt sig för resan
Företagaren nekar till människohandel. Han hävdar att överenskommelsen bara var att han skulle hjälpa 29-åringen och de andra att komma till Sverige, att det är normalt i Indien att betala för det.
Men i rätten säger 29-åringen att han betalat för att få arbete och skatt ordnat på ett sätt som skulle leda till permanent uppehållstillstånd, att han fick välja mellan det och ett lägre pris för att bara komma in i landet.
– Jag var lantbrukare. Det är svårt med en framtid där, säger han om livet i Indien.
För att kunna betala 230 000 kronor för en annan framtid lånade han först pengar av släkt och vänner. Sedan ska han ha tagit ett banklån för att betala tillbaka till dem.
”Väldigt mycket ångest”
Den åtalade får lyssna från ett intilliggande rum. Den yngre mannen vill inte ha honom i salen när han svarar på frågorna.
29-åringens svarta skor är i ständig rörelse under stolen när åklagaren eller någon annan talar. Men när han själv får ordet stillnar fötterna och orden flödar så tolken knappt hinner med.
– Det var väldigt mycket ångest. Varför kom jag ens hit från Indien? Jag började samla pant för att få mat eller något att dricka, berättar han om hur situationen blev i Sverige.
Han återger yrselattacker, berättar att han fallit i golvet. Orden stockar sig ett ögonblick, servetter langas mot honom via åklagare och tolk.
– Min familj i Indien visste inte vad som pågick. Min mamma har högt blodtryck och jag ville inte stressa henne mer.
Falska uppgifter om jobb
När han landade i Sverige i augusti 2019 hade han ett arbetstillstånd för fast heltidsjobb på ett skogsföretag. Han säger att han inte hade anledning att tvivla på att det var riktigt, att svenska ambassaden godkänt det.
I själva verket blev det mindre än en månads arbete på skogsföretaget. Något annat verkar aldrig ha varit planerat av 51-åringen som ordnade tillståndet.
Den åtalade ägde inte skogsbolaget, men tycks ändå ligga bakom ansökningarna om arbetstillstånd där. När han tidigare hade försökt att få ta emot arbetskraftsinvandrare i sitt eget bemanningsbolag sa Migrationsverket nej, med hänvisning till företagets ekonomi.
Arbetade utan lön
På plats i Sverige uppger 29-åringen att han i själva verket ändå arbetade för 51-åringens bemanningsbolag 2019 och 2020.
En lång rad omständigheter pekar på att det stämmer.
Han skrev tidrapporter på deras blanketter. Skrev under ett anställningsavtal. Fick ett ID06-kort, ett id-kort som krävs på vissa arbetsplatser, i bolagets namn. Arbetade i kläder med företagets logga. Gjorde arbeten som, enligt åklagaren, stämmer överens med vad bolaget fakturerat uppdragsgivare för.
Han har bland annat gjort underhållsarbeten på fastigheter på uppdrag av företagets kund, samt rustat en fabrikslokal där 51-åringen planerade framtida verksamhet.
Men den enda lön som finns redovisad för honom hos Skatteverket för den här tiden är 7 314 kronor från ett annat bolag, för den tid då han faktiskt planterade skog.
”Kändes som ett fängelse”
Företagaren har hävdat att han betalat runt hundra kronor i timmen svart för en del jobb. Men 29-åringen uppger att han inte har fått betalt för sitt arbete för mannen.
Däremot ska faktiskt han, och ytterligare en person i målet, ha fått tillbaka drygt 130 000 kronor vardera av de pengar som de betalade inför resan. Det skulle betyda att de fortfarande har betalat runt 100 000 var för arbetstillstånden.
29-åringen säger att han har kvar lån och ränta att betala i Indien.
– Vi har förlorat allt, det vi hade i Indien också. Vi har betalat allt vi hade till honom, säger han om situationen för sig själv och andra i målet.
Samtidigt uppges han och de andra ha varit i beroendeställning till företagaren.
Han hade makt över deras rätt att vara i Sverige och han stod för deras boende. 29-åringen och en rad andra personer som kommit på samma sätt till Sverige bodde i en fastighet som 51-åringen tillhandahöll. Vissa av dem, däribland 29-åringen, tidvis i en husvagn utanför då huset var fullt.
– Han sa att jag inte skulle promenera, för att ingen skulle se oss. Det kändes som att vi bodde i ett fängelse.
VÄLDIGT OVANLIGT MÅL
- Sedan 2004 kan man dömas för människohandel som syftar till tvångsarbete. Sedan dess finns det bara en fällande dom som rör människohandel i arbetslivet. 2012 fälldes två bulgarer för att ha utnyttjat landsmän för bärplockning i Sverige.
- Ett fall om människohandel ska i höst prövas i Svea hovrätt. Det gäller personer som betalat för arbetstillstånd på nagelsalonger. Tingsrätten friade från människohandel.
- 2018 infördes brottet människoexploatering, ribban för när någon kan dömas för att grovt utnyttja arbetskraft sänktes därmed. Åklagaren yrkar på människoexploatering i andra hand i fallet som nu prövas i Södertälje, i tredje hand yrkas på straff för grovt bedrägeri.
- Även lagen om människoexploatering har nyttjats sparsamt. Det finns endast en fällande dom för exploatering i arbetslivet. Förra året dömde Högsta domstolen en restaurangägare för att ha exploaterat ett bangladeshiskt par som jobbat på hans restaurang utan att få lön.