Det var i april förra året som den då 56-årige maskinreparatören skulle hjälpa till vid reparationen av en svarv på ett industriföretag i Mölnlycke.

Mannen var egenföretagare men anlitades regelbundet som expert på industriföretaget två dagar i veckan. 

Den här dagen skulle han egentligen ha arbetat med andra maskiner, men när en underhållstekniker i slutet av arbetsdagen behövde hjälp med reparationen av en stor karusellsvarv som stått stilla under en längre tid kallades han dit för att hjälpa till. 

Det blev hans sista uppdrag. När maskinen skulle testköras inträffade olyckan där mannen miste sitt liv.

Kollega åtalas

Nu åtalas underhållsteknikern, alltså kollegan han arbetade med under reparationen, för att ha vållat hans död. 

Enligt stämningsansökan har han varit oaktsam när han tagit bort ett lås och slagit på strömmen till svarven när reparatören befann sig i riskområdet för svarvens rörliga delar. 

Han ska inte heller ha varit godkänd som operatör av svarven och borde därmed inte ha manövrerat den alls, anser åklagaren. 

Nekar till brott

Mannen själv nekar till brott. Han säger i polisförhören att det var en stressig dag på jobbet. Han kände sig pressad att fixa svarven som stått stilla i flera veckor, trots att han inte hade stenkoll på den.

När arbetsdagen närmade sig sitt slut och svarven fortfarande strulade gick kollegan som teknikern jobbat med under dagen hem. I stället kallades den inhyrda reparatören in för att hjälpa honom.

De beslutade, enligt den misstänkta mannen, att slå på strömmen för att testköra.

Operatören som hjälpt till med testkörningen tidigare var inte på plats, men teknikern körde istället eftersom han visste hur det gick till. Det var då olyckan inträffade.

Kommit åt spak

Troligen har teknikern kommit åt spaken som startar svarven av misstag med sitt ben och bordet där reparatören befann sig började rotera med hög hastighet.

Mannen omkom på plats av skadorna han fick i olyckan. 

Att en anställd, och inte arbetsgivaren, åtalas för en kollegas död är ganska ovanligt.

2019 fälldes en anställd på Scania i Södertälje i tingsrätten och några år senare i hovrätten för att ha orsakat en kollegas död i en arbetsplatsolycka.

Rätten ansåg då att han brutit mot tydliga säkerhetsföreskrifter och därför gick arbetsgivaren fri från ansvar.