Allt har blivit dyrt. Alla märker av det. Utom möjligtvis de som är riktigt, riktigt rika. Men för dem som har det sämre ställt finns i dag inte pengar nog att mätta sina barn.  

Det märks i skolköken. Barnen äter mer mat i skolan. Om skolkökspersonal tidigare har behövt brottas med att för mycket rester slängs är problemet nu det motsatta: Maten tar slut.   

Större portioner i skolan

Arbetet har besökt skolköket på Hubertusgården i Lund.

Där kan skolkökspersonalen vittna om att barnen äter mer. Portionerna är större.

Det har skolan gemensamt både med de andra skolorna i kommunen, liksom med många skolor runt om i landet.  

För personalen har det också blivit svårare att få ekonomin att gå ihop. Trots att matpriserna gått upp med 25 procent senaste året får inte skolköket mer pengar.   

Svår ekvation

Mindre skulle alltså behöva räcka till mycket mer. En ekvation som kräver mycket räknande på vilka varor som ska köpas in och snabba anpassningar där priserna stuckit i väg. 

I en annan del av landet serverar kommunen både frukost och lunch i skolan. Efter ett lyckat pilotförsök införde Botkyrka förra året gratis frukost till eleverna. Mätta elever lär sig lättare och det blir lugnare klassrummet.  

Det låter klokt. Och blir ännu viktigare när familjer inte får ekonomin att gå ihop.  

Gratis frukost nobbas

Gratis frukost i skolan genom riktade statsbidrag har lyfts av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Likaså har Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och S-märkta Tankesmedjan Tiden lagt förslag om gratis skolfrukost. 

När skolminister Lotta Edholm (L) fick frågan blev det dock snabbt nobben. Några extra pengar var inte aktuella.  

I praktiken innebär det att barn kommer att gå hungriga. Så rustas inte en ny generation för framtiden.