Owen Jones på scen under Katalys 10-årsjubileum.

LEDARINTERVJU. När det brittiska partiet Labour i lördags twittrade ut en gratulation till Storbritanniens nykrönte kung Charles III delade Owen Jones tweeten med ett foto på en man som slickar en stövel. 

– Monarkin legitimerar och populariserar ojämlikhet. Hierarkin, utan merit eller förtjänst, blir en symbol för hela nationen.

Han är inte på plats, “gråtandes på mina bara knän inför min nye monark” som han säger. I stället är Owen Jones, en av världens kändaste vänsterdebattörer, i Sverige för att tala på den fackliga tankesmedjan Katalys 10-årsjubileum. 

Han sitter backstage på ABF-huset i Stockholm, vardagsklädd i vit t-shirt med sitt tal i telefonanteckningarna. 

Skrikigt i brittisk politik

Sveriges och Storbritanniens politiska liv skiljer sig mycket åt. Åtminstone i generella drag. Båda är monarkier, men när kronprinsessan Victoria tar över efter kungen lär en kröning inte vara aktuell över huvud taget. 

I konsensuskulturen Sverige pratar alla om ökad polarisering och svenska liberala ledarsidor skriver text på text om värdet med god ton i debatten och om att mötas i mitten. 

– Jag vet inte om du sett vårt parlament men där sitter ju blocken på motsatta sidor och skriker på varandra. Gången som delar oppositionen från regeringen ska vara exakt två svärdslängder bred. För duellers skull.

Samtidigt grundades svenska Socialdemokraterna och brittiska Labour på liknande sätt, och sticker tillsammans ut i internationella sammanhang.

Keir Starmer en ”bedragare”

I både Sverige och Storbritannien är den facklig-politiska samverkan institutionaliserad i partierna. S och Labour grundades som arbetarrörelsens och fackförbundsrörelsens politiska grenar. 

En relation som också kan skava. Jones, som tidigare också arbetat för Labour, kallar den nuvarande Labour-ledaren Keir Starmer rakt ut för en ”hycklare, lögnare och bedragare”. 

– Som du hör gillar jag honom verkligen.

Starmer samlade stöd i Labour för att ta över efter Jeremy Corbyn genom att lova ett stopp på privatiseringar, ökad jämlikhet och mer fördelningspolitik.

Enligt Jones talade han sig varm om fackförbunden och såg det som en självklarhet att vara på plats vid blockerade arbetsplatser tillsammans med strejkväktare. Påstod han, alltså.

– Sekunden han tog över förbjöd han uttryckligen sina ministrar från att delta, säger Jones.

Det politiska norden

Owen Jones har i över tio år verkat som journalist, kolumnist, författare och aktivist. I dag skriver han i The Guardian samt driver Youtubekanalen Owen Jones Talks och podden Owen Jones Podcast. 

I det politiska samtalet framstår han på något sätt alltid ung. I kontrast till kända högerdebattörer som Piers Morgan eller amerikanska diton som den numera sparkade Fox-ankaret Tucker Karlsson är Jones mer din smartaste kursare eller klasskamrat som fått välförtjänt tv-tid. Det finns inte en Timbro-fluga så långt ögat kan nå. 

Väl på scen för Owen Jones ihop Sverige och Storbritannien i samma politiska, auktoritära och ojämlika samhällsutveckling. I stället för att prata om västvärlden talar Jones om ett “global” eller “political north”. 

USA, Storbritannien, Norden och Europa: Alla platser där marknadiseringen tog över och där ojämlikheten eskalerat. 

– Det finns en sanning i pratet om det västerländska förfallet, men för högern är detta en moralisk fråga.

För Jones handlar det i stället om ekonomi och omfördelning. 

– Eller i grundläggande termer: om liv och död, säger han. 

Unga dör i överdoser

Siffrorna hopar sig. I Storbritannien har medellivslängden de senaste åren sjunkit snabbare och radikalare än den gjort sedan Andra världskriget. En del av det beror på coronapandemin, men utvecklingen kunde enligt Jones ses långt innan. 

2019 var britternas medellivslängd 79 år, två år senare var den 76. I USA har antalet självmord ökat med 30 procent på 20 år.

Den vanligaste dödsorsaken bland unga amerikanska vuxna är numera överdoser. Det handlar om en stagnerad levnadsstandard överallt. 

”Det handlar om liv och död”.

– Det är lätt att tro att utvecklingen hela tiden går framåt. Vi får mindre datachip och snabbare telefoner, men teknisk utveckling kan inte rakt av översättas i ökad levnadsstandard.

Västvärldens ekonomiska tillväxt har sjunkit sedan 80-talet, säger Jones, och tillväxten som uppstår distribueras allt mindre jämlikt. I stället landar vinsterna på bankkonton hos världens rikaste.

– Vill man förstå varför politik blir allt argare behöver man förstå följande: I över ett decennium har vi sett ett massivt experiment. Vad händer om man raderar optimismen från världens rikaste länder?

Vill förbjuda protester

Före publiken hos Katalys förklarar Jones, apropå ilska, att han inte ser sig som en särskilt konfrontativ person, i alla fall inte i privata sammanhang. 

–Men i politiken accepterar du konflikt. Just nu försöker man i Storbritannien förbjuda högljudda protester, men det är ju protesternas själva poäng. 

Att ändra samhällssystem i grunden måste vara obekvämt, det kommer göra människor arga.

För Owen Jones är det något man bara måste leva med.

– Om din motståndare tror att du ens är i närheten att uppnå dina mål kommer de bli upprörda.

Någon timma tidigare har polisen i London fysiskt dragit bort demonstranter från kröningsparaden. Inget får störa pompan och ståtet, ens tysta skyltar som kritiserar monarkin. 

– En bra sägning jag hört någonstans är att ‘tradition bara är att bli guilttrippad av sina förfäder’.