Inget illustrerar eskalerande ojämlikhet lika bra som kvinnor.

Nationens barn svälter, och vad gör då mångmiljonärskorna? Köper Hérmesväskor och lajvar amerikanskor. 

Det var sant under franska revolutionen då den halshuggna Marie Antoinette blev mer emblematisk för folkets ilska än hennes man, den faktiske kungen Ludvig XVI. 

Lika sant var det under ryska revolutionen, då tsaritsan Alexandra Fjodorovnas relation med trollkarlsmunken Rasputin eggade massorna mot tsarväldet i sin helhet.

Tsaren själv gav mindre snaskiga rubriker. Vad är väl en envåldshärskare när hans fru är lite för nära en man med meterlångt skägg?

SVT pratar Marie Antoinette

I onsdags släppte SCB ny statistik som visar att inkomstskillnaderna ökar i hela landet.

Andelen hushåll med låg ekonomisk standard ökar i tre av fyra kommuner. På andra sidan klyftan har andelen hushåll med hög ekonomisk standard ökat i 73 av 290 kommuner. 

Sverige har i dag flest antal miljardärer per capita i världen.

Vis av historien släppte SVT samma dag ett nytt avsnitt av panelprogrammet Idébyrån på temat och illustrerade det hela med… Bianca Ingrosso. 

En drottning för vår tid, om man så vill.

SVT går så långt som att fråga panelen – Aftonbladets Åsa Linderborg, Svenska Dagbladets Mattias Svensson och Erik Angner, professor i praktisk filosofi – var på skalan Bianca Ingrosso ligger just nu: dyrkad eller bokstavligen halshuggen? 

De faktiska svenska miljardärerna, makthavarna i näringslivet som kan gisslanta hela Sveriges arbetsmarknad bara de vill, syns i rutan i två sekunder.

De förblir namnlösa, för att illustrera någon sorts poäng, men alltså knappast för att belysa ett verkligt förhållande.

Klipp tillbaka till Bianca Ingrosso. 

”Tjejerna flashar pengar”

Vid giljotineringsfrågan blir åtminstone Åsa Linderborg obekväm och undrar varför just kvinnorna ska klä skott för den svenska makt- och rikedeomskoncentrationen. 

Programledaren Anna Lindman förklarar att det ändå är tjejerna som flashar sina pengar på Instagram och att det är dem vi tittar på.

Här har någon alltså missat alla Ferrari-bilar, dollarsedlar och champagneflaskor som korkas upp av gym-bros från Kista till Miami. 

SVT verkar oförmögna att bestämma sig för om man vill göra ett program om influencers eller om miljardärer – två saker som mycket sällan, hur det än kan se ut på ytan, hänger ihop. 

Panel om miljardärer

Vilken vanlig människa vill lära sig om 3:12-regler, ojämlika skattesatser mellan kapital och lön eller om bolagskonstruktioner om inte ens SVT tycker det är intressant att ta upp i en panel om miljardärer? 

Kanske är det på grund av Marie Antoinetteifieringen av ojämlikheten som den kvarstår. Vi störtar makthavarnas fruar eller ägnar oss åt våldsfantasier om 20-plussare på Instagram. 

Ludvig XVI och Nikolaj II störtades med sina fruar, men byttes ut av andra killar. De döper om sig från kungar till presidenter till VD:ar. Så länge de inte gifter sig med en instagramprofil sitter de säkert.

Det går knappast någon nöd på Bianca Ingrosso, men just här borde hon ha lämnats ifred.