Fardowsi Zaman får ersättning för människoexploatering efter 4,5 år: ”Så glad”
Deras chef på restaurangen dömdes för människoexploatering i ett unikt mål. Men de båda drabbade fick först ingen ersättning alls. Nu har Fardowsi Zaman och Imtiaz Ahmed fått nya besked.
– När jag fick mejlet blev jag chockad, jag grät, säger Fardowsi Zaman.
Hon pratar om när hennes advokat meddelade att Brottsoffermyndigheten skulle betala 40 000 kronor var till henne och hennes make Imtiaz Ahmed.
De hade nästan gett upp om att få ersättning för tiden då de utnyttjades hösten 2018.
– Det här gör mig så glad. Jag trodde att jag aldrig skulle få några pengar, säger Fardowsi Zaman.
Erbjöds bostad och jobb
Glädjen handlar inte bara om pengarna, utan också om att det svenska systemet fungerade i slutänden, så som hon väntat sig från början.
Samtidigt finns det andra pengar som domstolen dömt ut som hon fortfarande inte har sett röken av.
Historien börjar 2018. Då kom Fardowsi Zaman till Sverige från Bangladesh för att studera migration på Linköpings universitet. Hon flyttade hit tillsammans med sin make Imtiaz Ahmed.
En landsman erbjöd dem både bostad och restaurangjobb.
Chefen dömd i Högsta domstolen
Det lät bra, men i verkligheten blev det en mörk tid. De arbetade utan att få betalt, blev hotade med utvisning när de frågade efter lönen.
Efter ett bråk om betalning grep polisen in. Sedan blev det bangladeshiska parets erfarenheter ett uppmärksammat juridiskt pilotfall.
Deras tidigare arbetsgivare blev den första som dömts enligt en ny lag om människoexploatering. Han fick villkorlig dom i Högsta Domstolen i februari förra året.
Det har beskrivits som ett viktigt och prejudicerande fall som kan leda till fler prövningar av människoexploatering.
Men Arbetet har tidigare berättat om hur Fardowsi Zaman och Imtiaz Ahmed å andra sidan har väntat länge på ersättning för egen del.
Skadeståndskrav missades
I tingsrätten tilldömdes de redan 2019 skadestånd på 40 000 kronor var för kränkningen.
Men hovrätten friade arbetsgivaren och när domen sedan överklagades till Högsta Domstolen lämnade målsägarbiträdet in skadeståndskravet för kränkningen för sent.
Därför dömde högsta instans inte ut sådan ersättning till Fardowsi Zaman och Imtiaz Ahmed, trots att arbetsgivaren fälldes.
Men nu har alltså Brottsoffermyndigheten betalat den summa som tingsrätten dömde ut som brottsskadeersättning i stället. Det är en sorts statlig ersättning för skadestånd som inte kan betalas ut av gärningsmannen.
Lön fortfarande inte betald
Staten fick ta notan på grund av missen i rättsprocessen, men de drabbade får i alla fall ersättning.
Men egentligen har Imtiaz Ahmed och Fardowsi Zaman rätt till ytterligare 35 500 kronor. Det gäller utebliven lön.
I den delen dömde Högsta Domstolen restaurangägaren att betala.
Men de pengarna har de ännu inte fått och i kontakt med Kronofogdemyndigheten har Fardowsi Zaman inte fått besked som tyder på att de skulle vara på gång.