”Så fort det är tal om fackliga rättigheter har det förekommit hot om att bli avskedad.” 

Beskrivningarna av vad två arbetskraftsinvandrare råkat ut för under sin tid i Sverige handlar om systematiskt fusk och vad deras ombud kallar för ”närmast slavliknande förhållanden”. 

Arbetsvillkoren de båda haft radas upp i en stämningsansökan som deras ombud skickat in till tingsrätten. Och som landat i en förlikning mellan parterna.

I mer än tre år har de två anställda jobbat på en restaurangkedja för asiatisk mat. En kedja som har kollektivavtal med hotell- och restaurangfacket, HRF. 

Trots det har villkoren varit helt andra än på pappret. 60-eller 70-timmarsveckor. Sex dagars jobb i veckan.

Ändå har månadslönen varit densamma, 22 500 kronor för kvinnan och 24 000 för mannen. De anställda har varken fått betalt för timmarna utöver heltid eller någon semester, enligt stämningsansökan. 

Avskedades vid sjukdom

Först har arbetsgivaren motsatt sig ombudets krav, men sedan har de enats, och exakt om vad har alltså domstolen nu slagit fast.

Kedjan ska betala 115 000 kronor till varje anställd, en summa som inte är i närheten av ombudets ursprungliga krav. Domen slår dock inte fast exakt vad som hänt eller vem som har ”rätt”.

När den kvinnliga anställda i höstas fick svår smärta i armarna sjukskrevs hon av läkare i tre veckor. Hon grät av smärta, skriver ombudet. Företaget betalade då ut slutlön. Inget formellt avsked har gjorts, men i praktiken är det vad som skett, enligt stämningsansökan. 

”Arbetsgivaren har sagt per telefon att företagen kommer göra det svårt för arbetstagaren och familjen att stanna kvar i Sverige”, skriver ombudet.

Använde korsordspenna

För den manliga anställda gäller förlikningen ungefär detsamma. Det vill säga att för lite lön har betalats ut, att ingen semester getts och att det ska ha skett en godtycklig uppsägning. Båda anställda ska ha förlorat sina jobb i samma stund som deras ombud började kräva arbetsvillkor de hade rätt till enligt kollektivavtalet.

Lagar ska ha kringgåtts genom att ”arbetarna som normalt arbetat på de olika enheterna blivit bytta med andra inom andra enheter inom bolagen, för att dölja spåren i personalliggaren.”

Arbetsgivaren har flera närliggande bolag och flera arbetsplatser. De anställda ska inte ha fått några lönespecar.

I ett beslut från Skatteverket från år 2020 får samma matkedja betala 25 000 kronor i kontrollavgift, för att de använt en korsordspenna med utsuddningsbart bläck för att fylla i sin personalliggare. 

Inte tagit hjälp av facket

Personerna har tagit hjälp av ett juridiskt ombud, och inte fackförbundet HRF, eftersom de inte hade varit medlemmar i facket tillräckligt länge. På den lokala fackavdelningen svarar en ombudsman att fackliga företrädare saknas på arbetsplatsen.

Vad kan då facket göra nu när de vet om de anklagelser som riktats mot företaget? Ombudsmannen på fackavdelningen skriver till Arbetet att de just nu driver ett tvisteärende för en annan medlem som jobbar på arbetsplatsen.

Och att många medlemmar kontaktar facket efter att de avslutat sin anställning. ”En del gånger kan det då vara väldigt sent att hjälpa medlemmen med problemen som hände under anställningen.”

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.