Från och med i dag, den 1 mars, körs hälften av alla pendeltåg i Stockholm utan tågvärdar.

I stället ska de ersättas av kameror.

Ett beslut som fått kraftig kritik från såväl personalen som från facken på pendeltågen, vilket Sekotidningen rapporterat om. 

Men det börjar inte så bra. Under onsdag morgon har ett stort antal pendeltåg ställts in på grund av personalbrist. 

Ovanligt många sjukskrivningar

Enligt Niklas Ekström, kommunikationsansvarig för pendeltågen på MTR, beror det på ovanligt många sjukskrivningar.

– Det är absolut förhöjda sjukskrivningsnivåer just nu. Det i kombination med att vi har en brist på lokförare, även nationellt, gör att varje gång det är förhöjda sjukskrivningar så kan det påverka på trafiken.

Ser du det som en protest från lokförarna att så många sjukskriver sig just i dag?
– Jag kan inte spekulera i varför våra medarbetare är sjuka. Vi kommer såklart att följa upp det i vanlig ordning för att säkerställa att de får det stöd de behöver för att kunna komma tillbaka till arbetet, säger Niklas Ekström.

”Handlar självklart om protester”

Men när Arbetet ställer samma fråga till Rainer Andersson, som är vice ordförande för Seko pendeltågsklubben, blir svaret lite annorlunda.

– Självklart finns det ett samband. Men du vet ju lika bra som jag att jag som facklig företrädare inte kan uppmuntra någon till att vara sjukskriven. Och det har vi inte heller gjort, säger han.

Enligt Rainer Andersson finns en stor oro för säkerheten hos lokförarna när tågvärdarna plockas bort. 

– Så det handlar självklart om protester men också att folk faktiskt inte klarar av att gå till jobbet i dag. De fasar inför tanken att man överhuvudtaget ska köra ett tåg utan tågvärd.

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.

Kritiserat beslut

Det var för två år sedan som den då borgerliga majoriteten i region Stockholm beslutade att ersätta tågvärdarna på pendeltågen med kameror.

Ett beslut som mötts av kraftiga protester från personalen som menar att man inte kan garantera säkerheten. 

Det nya regionstyret, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, pausade genomförandet, men har nu alltså tagit beslut om att fortsätta.

Från och med den 1 mars försvinner tågvärdarna från hälften av alla pendeltåg. Resten avvecklas succesivt fram till september.