KOMMENTAR. Filip Sjöström och Max Winter blev kända i Sverige för att leda Frihetsrörelsen under coronapandemin. Etnologen Kalle Ström följde dem under två års tid och har nu gjort dokumentärserien ”Rörelsen” på SVT.

Max Winter beskriver sig själv som en man med väldigt stark karaktär som lätt kan köra över människor. Filip Sjöström å sin sida menar att han alltid känt på sig att han kommer förändra världen, att han är ämnad för större saker.

Mitt under pandemin ska de anordna en fest i en skog på Gotland. De har samlat brokig skara nyandliga och alternativhögermänniskor tillsammans. Alla är trötta på restriktionerna och menar att det är en mänsklig rättighet att få dansa tillsammans. Människan har dansat i tusentals år, konstaterar de.

De vill stöpa om samhället så att folk lever efter ”natural law”. De ska göra revolution. Vi ska leva efter naturens lagar eftersom allt annat bara är påhittat eller ”man made” som de hävdar.

Vilsna i dagens värld

Sjöström och Winter baserar rätten till att dansa på natural law. Lagen går ut på att man får göra vad man vill så länge man inte skadar någon annan eller stjäl någon annans energi. 

Här får jag mitt första lilla tvivel kring grabbarna. För visst måste det ändå anses vara skadligt att anordna en fest och riskera utsätta någon annan för covid 19-viruset? Jag har haft covid tre gånger. Jag kan bekräfta att coronaviruset besitter en usel energi.

Den här kritiken förekommer de dock. De menar att det inte behövs något vaccin eftersom det är bättre att bygga upp sitt naturliga immunförsvar.

Max och Filip känner sig lite vilsna i dagens värld. Folk idag ligger inte linje med sina vibrationer och universums frekvens, menar de. ”Det är så universum fungerar”, säger Max Winter och utvecklar: ”Det är kunskap som många inte har idag”. Så kanske det är, det låter jag vara osagt.

Inför festen som ska anordnas diskuterar de huruvida de kan utesluta människor med konstig vibe. Det kan bli svårt, menar Winter som undrar hur det ska gå till rent praktiskt.

Polisstyrka – en naturlig lag?

Frihetsrörelsen har en egen slags polisstyrka som kallas Freedom defence Sweden. De håller ordning kring Frihetsrörelsen och hjälper till att upprätthålla lag och ordning på deras tillställningar. Här någonstans kommer mitt andra riktigt stora tvivel.

Visst är väl en polisstyrka ändå inte en naturlig lag? En polisstyrka är väl väldigt ”man made”? Att ha en polisstyrka för att försvara ett sätt att leva låter skrämmande likt en vanlig demokrati.

Kravet för att gå med i Freedom defence Sweden är att man har etik och moral och kan känna av vad som är rätt och fel. Det tycker jag låter bra.

Män måste ut och skrika i skogen. Kvinnor tycker det är skönt att bli tillsagda av män vad de ska göra. Man får se en scen där de har någon slags andlig konferens och en kvinna skriker att hon är moder jords språkrör och uttrycker vad jorden känner.

Filip Sjöström på en demonstration mot vaccinpass i Malmö 2021.

Klockan i dokumentären skruvas tillbaka till den 6 mars 2021. På Medborgarplatsen i Stockholm anordnas Tusenmannamarschen. Ni kanske minns bilderna på Filip Sjöström när han framförde Stad i ljus. Filip själv menar att folk kommit fram till honom och sagt att det var något magiskt över den stunden, något övermänskligt, gudomligt. Jag var inte där, jag låter andra avgöra.

Jag och Filip enas kring en sak

I avsnitt två har Sjöström flyttat ut i skogen. Han ger uttryck för att han blivit utbränd efter att ha varit frontfiguren för Frihetsrörelsen. Jag har varit deprimerad och jag förstår viljan att flytta ut i skogen när man mår skit. Här enas vi, jag och Filip.

Men vi får också reda på att det skurit sig mellan Max och Filip. Numera är Max ansiktet utåt för Frihetsrörelsen. ”Han får inte utrymme när jag är med. Han kan inte vara i centrum när jag är involverad – han tappar sin naturliga ledarroll, som han vill ha”, säger Max. Jag blir förtvivlad. Jag hade aldrig kunnat tro att relationen mellan de här två männen skulle spricka.

I andra avsnittet får vi också en större inblick i Freedom defence Swedens arbete. De går igenom vad natural law innebär. Det är fortfarande oklart för mig, men om en man made law motstrider sig en natural law är den falsk, omoralisk och skadlig, menar en av förgrundsfigurerna Jocke.

”Bara genom att ha en fucking lagbok brainwashar du människor. Man made law. Det är bara construct i huvudet”, säger Jocke. En annan fyller i: ”Egentligen känner ju alla vad som är rätt och fel, i hjärtat. Det finns bara rätt eller fel. Ingenting mitt emellan”.

Max Winter på en demonstration i Stockholm 2022.

Max, så gör man inte

Det uppstår ännu en spricka. Den här gången är det mellan Max Winter och Freedom defence Sweden. Max anordnar en fest på en båt i Frihetsrörelsens namn. Freedom defence Sweden är där för att upprätthålla natural law, men tvingas ändå betala inträde för att göra så. Nu tänker jag vara lite uppläxande: Max, så gör man inte.

Max bestämmer sig för att starta ett parti. Målet är att ta sig in i riksdagen och de menar att de har goda chanser att göra så. Peter Wahlbeck och Katerina Janouch dyker nyfiket upp på presskonferensen när det nya partiet kungörs.

Frihetsrörelsen läggs ner några veckor efter att dåvarande regering upphävt alla restriktioner.

Max Winter och Filip Sjöström är två enkla grabbar som såg sin chans att upprätta en autonom republik med boysen, men allt gick fel. Och herregud, vem är jag att döma?

Jag är övertygad om att det är skitnajs att ha en autonom republik med grabbarna. Att få bestämma lite själv och bara ha det gott med boysen. Det har nog alla tänkt någon gång.

Jag skulle ljuga om jag sa att själv inte lockats av tanken.