KOMMENTAR. Helt ärligt, vem bryr sig om Roald Dahl? Vem bryr sig om att Willy Wonka ska cancelleras? Har ni ens hört vad de ska göra mot Joakim von Anka? 
 
Enligt Disney-tecknaren Don Rosa kommer delar av hans verk aldrig mer få ges ut. De passar inte längre med mediekonglomeratets värderingar, har en förläggare låtit meddela. På slaktbänken ligger nu farbror Joakim, och vad det verkar, en zombie. 

Zombien – som för övrigt heter Bombie – förekommer i två serier som Rosas förläggare påstår att Disney inte längre vill ge ut (”Världens rikaste anka” och andliga Inception-föregångaren ”Ett fantastiskt drömliv”). 

Bombie i Carl Barks serie

Fler serier ligger sannolikt illa till eftersom den problematiska Bombie har sina rötter i Carl Barks serie ”Voodoodoktorns hämnd” (1949). 
 
Här berättas det att farbror Joakim i sin ungdom körde bort ”en stam vildsinta voodoo-dyrkare” med våld från ett område ”i mörkaste Afrika” där von Anka vill anlägga en gummiplantage.  

Hos Barks måste Kalle Anka och brorsönerna Knatte, Fnatte och Tjatte återvända till området – där byarna heter saker som Wambo Jambo och Mumbo Jumbo – för att bli kvitt en zombie som voodo-dyrkarnas hövding Foola Zoola har beordrat. Ja ni har ju själva. Rasistiska stereotyper så det dånar. 

Don Rosas efterföljande serier

Men i Don Rosas efterföljande serier får man veta mer ingående hur det gick till när farbror Joakim jagade bort byborna. 

Först kanske man måste veta något om Don Rosa. Hans stora gärning är seriebiografin ”Farbror Joakims liv”, publicerad mellan 1991 och 1994.  

 Grundmaterialet är alltså Carl Barks– det var inte sällan han tecknade berättelser om farbror Joakims ungdom –men Rosas uppgift var att harmonisera den spretiga von Anka-biografi som Barks lämnade efter sig vid sin pensionering 1966. Barks är kanon – Rosa är uttolkaren som överbryggar hål, reder ut inkonsekvenser och visar hur ”fakta” hänger ihop. 
 
För Rosa är farbror Joakim också helt placerad i det förgångna. Han föddes 1877. 1947 – då Carl Barks skapade honom – träffar han Kalle och knattarna. Von Anka dog 1966. 

Rik genom muskler och hjärna

”Farbror Joakims liv” handlar om en ung man som genom muskler och hjärna skapar sig en stor rikedom. Men är också en berättelse om att bli blåst, slagen, rånad, skenavrättad, sviken, kränkt, cynisk och samvetslös på vägen. 
 
Så i Rosas ”Världens rikaste anka” – publicerad 1994 men utspelar sig 1909 – är protagonisten så förvriden att han anlitar ett gäng vita banditer för att bränna ner en afrikansk by.  

Inget får stoppa jakten på profit! Så får farbror Joakim en zombieförbannelse på sig och inser vilken rutten man han blivit. Härdsmältan i Afrika blir en smärtpunkt i hans liv. 

Bevekelsegrunderna för det allt mer nervösa Disney att stryka just det här kapitlet ur biografin är lätta att inse. Fatta pr-mardrömmen när någon zoomer hittar pappas gamla inbudna Kalle Anka-årgångar, bläddrar och bli helt tokig.  

Så hudflängda vill Disney inte bli. 
 
“Jag funderar vilka andra ankhistorier som kommer förbjudas? Kanske bara mina? Kanske inte. Men det är uppenbart så att alla tolv kapitel i Fabror Joakims liv nu är förbjudna eftersom det inte går att publicera utan det sista kapitlet”, skrev Rosa på Facebook 14 februari. 

Stort fan av Karl Magnus Anka

Så nu står man här – prenumerant, ankist, stort fan av Karl Magnus Anka och allt han och hans släkt tagit sig för – inför ett vägskäl. Plötsligt har cancelkulturen slagit sina klor i mig och min kulturkonsumtion. Kvack! 
 
Å ena sidan: Vad är det här för jävla skit? Om man nu har en av de moraliskt mest dynamiska figurerna i sitt stall så kan man väl för i jävelen inte klippa bort det här
 
Å andra sidan: Varför skulle Disney bry sig? Serietidningsutgivningen är en mycket perifer del av deras verksamhet i dag. Allt sker på licens men man äger figurerna. Don Rosa lämnade branschen 2006 eftersom han var less på snåla, klåfingriga redaktörer och hela Disney-cirkusen. 
 
I Europa finns det ändå förlag som i huvudsak förvaltar en döende kultur vilandes på mina och andra farbröders nostalgikänslor (jag var 10 år när jag läste Don Rosas serier i Kalle Anka & co första gången).  

I höstas gav förlaget Egmont ut en till inbunden specialutgåva av ”Farbror Joakims liv” som gick loss på en tusenlapp. Klart jag köpte.  

Men för vem annars finns de här serierna i dag? 

I Ankeborg härskar stålars

Är det något Joakim von Anka lärt mig så är det att i Ankeborg härskar stålars. Sex, politik och religion är frånvarande.

Pengar är den enskilt viktigaste drivkraften för både skurkar och hjältar. Och i jakten på pengar, då kan allt hända. 

Man kan till exempel få en zombieförbannelse uttalad över sig. Man kan också suddas ut ur historien.