Allas ansvar att knäcka skuggsamhället
Liberaliseringen av arbetsmarknaden har skapat en slumvärld där människor brutalt utnyttjas, skriver Arbetets politiska redaktör.
På Facebook finns skuggsamhällets egen arbetsförmedling. I grupper kan ukrainare, belaruser, uzbeker, ryssar och balter snabbt massor av påhugg på svenska byggarbetsplatser.
Här finns löften om snabba stålar och chefen fixar boendet. Visst, alla avtal är muntliga, särskilt ordnat och tryggt är det inte men den som håller käft och gör sitt tjänar ändå mer i Sverige än i det egna hemlandet.
Klagar man, för att lönen inte kommer eller för att man får mindre än vad man blivit lovad, kan det bli tråkigheter.
Det fick den lettiska målaren Aleksej erfara när han ville veta varför han inte fick tillräckligt i lön. Efter ett möte med sin chef och arbetsledare hittade Aleksejs arbetskamrater honom utslagen i entrén till den bostadslängan i Bromma där han inkvarterats.
Blåtira, blod rinnande ur örat. Tre tänder lösa. Sjukvården fick han betala själv och nu jobbar han för en annan ljusskygg byggfirma i förhoppning om att det inte ska gå lika illa igen.
Om Aleksej, och många andra människor som arbetar eller arbetat för byggföretaget Grumeco, berättar Arbetet i dag.
Fiffel och utnyttjande
Det är en berättelse om fiffel, utnyttjande och rättslöshet. Om kommuner och kommunala bolag som av lättja anlitar företag som inte borde.
Det är också en berättelse vars beståndsdelar man känner igen. Vi har läst om bilverkstäder där de anställda tvingas sova på kartongbitar eller gamla madrasser bland kemikalier och råttavföring. Byggen där alla struntar i säkerheten och om serviceföretag vars priser aldrig skulle klara rimliga löner.
Det är tack vare skuggsamhället som man kan få bilen tvättad för någon hundralapp. Som gör att städföretag kan erbjuda priser som knappt täcker det material som går åt.
Skuggsamhället förser livsmedelsföretag med arbetskraft och håller stora delar av restaurangbranschen flytande, oavsett konjunktur.
Det mänskliga priset
Vi vet ganska precist vilka politiska beslut som lett oss hit och vi vet att det mänskliga priset för människorna som arbetar i skuggsamhället ofta är orimligt högt.
Att göra något åt det kräver stora och gemensamma krafttag.
Det handlar om bättre organiserad arbetskraft och större täckningsgrad för kollektivavtalen. Om att stat och kommuner inte bara kan jaga lägsta pris när de ska bygga något.
Om att polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket kunna samordna sitt arbete bättre och dela uppgifter med varandra. Om att byggföretag måste ta ansvar för vilka som finns på byggena och stänga grindarna.
Det är bara så vi på sikt kan bli kvitt skuggsamhället.