– I kväll flyger jag till Jordanien. Jag måste visa upp mitt pass på svenska ambassaden i Amman för att få min ansökan om arbetstillstånd prövad, säger Ghazwan Alhawi på telefon från Iraks huvudstad Bagdad.

Ghazwan Alhawi hade hellre varit på jobbet på ett äldreboende i Tyresö söder om Stockholm.

Men ett litet fel när han skulle förlänga sitt arbetstillstånd gjorde att han nu befinner sig i sitt gamla hemland, varifrån han ansöker om tillstånd på nytt.

Kom till Sverige 2015

När Ghazwan Alhawi kom till Sverige 2015 och sökte asyl började han jobba som vårdbiträde i äldreomsorgen nästan direkt.

Då han fick avslag på sin asylansökan sökte han arbetstillstånd i stället, en möjlighet som finns för dem som har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.

I väntan på beslut fortsatte han att arbeta i äldreomsorgen.

– Så fort jag hade fått arbetstillståndet började jag studera. Jag klarade av sfi på sex månader och utbildade mig sedan till undersköterska, säger Ghazwan Alhawi på näst intill perfekt svenska.

Känt sig etablerad

Som utbildad undersköterska i äldreomsorgen har Ghazwan känt att han är etablerad i Sverige.

Han har ett yrke där han behövs, trivs med sina arbetskamrater och är dessutom kostansvarig på äldreboendet.

När arbetstillståndet löpte ut i april 2021 räknade han därför med att det skulle förlängas, och medan han väntade på besked jobbade han vidare som vanligt.

Men Ghazwan Alhawi fick avslag.

– Under pandemin, när personalläget var kaotiskt, jobbade jag extra på ett annat äldreboende för att täcka upp för anställda som var borta. Det ställde till problem. När man ansöker om arbetstillstånd ska man bara hänvisa till ett jobb, och det var jag inte medveten om, säger Ghazwan Alhawi.

Överklagat Migrationsverkets beslut

Ghazwan Alhawi kunde ha överklagat Migrationsverkets beslut. Då hade han haft rätt att arbeta vidare medan hans ärende prövas i domstol.

Men han valde att acceptera beslutet, åka till Irak och ansöka om arbetstillstånd på nytt. Med en tillsvidareanställning och lön enligt kollektivavtal borde det gå vägen.

Så läste Ghazwan om den svenska regeringens planer på att höja inkomstkravet för arbetstillstånd till omkring 33 000 kronor i månadslön, och blev med ens orolig.

– Min arbetsgivare har lovat mig 25 500 kronor i månaden, det är lite mer än jag har haft tidigare. Men 33 000 tjänar nästan inga undersköterskor.

”Hoppas det kravet hinner träda i kraft”

Ghazwan Alhawi betonar att han har försökt göra allting rätt kring sitt arbetstillstånd.

Han har arbetat och betalat skatt i Sverige sedan 2016.

– Nu hoppas jag bara att förslaget om inkomstgränsen inte hinner träda i kraft innan min ansökan har prövats. Det är inte tryggt i Irak. Jag har mitt liv i Sverige.