Klart regeringen ska ha ett tredje flygplan. 20 miljoner är inte ens särskilt dyrt när försvarsanslaget ligger på 88 miljarder.

Det är ju väldigt praktiskt att flyga privat. Man bestämmer själv när man vill åka. Maten är god, vinförrådet välfyllt och det finns gott om plats för benen. I det nya regeringsplanet behöver Ulf Kristersson inte trängas.

Svenskt Näringslivs förre vd Leif Östling har också gott om plats. Hans sommarstuga är på 251 kvadrat och det är bara en av hans tre fastigheter. Det är klart att han ska kompenseras för sina dyra elkostnader.

Nu kommer han att ersättas för de utgifter han hade förra året, så vill han tjäna extra pengar i år kan han alltid stänga av värmen i några hus och bli ännu rikare på kuppen.

Barnen får tränga ihop sig

Det lönar sig att ha makt och pengar. Man får så väldigt mycket plats. Privatplan, stora kontor, tio-rumsvåningar och som sagt rejäla sommarstugor.

Om vi antar att det i Sverige finns ett bestämt antal kvadratmeter rumsyta och makten brer ut sig. Vilka är det då som får tränga ihop sig?

Ja men det är ju barnen! De små människorna kan inte protestera så de får finna sig i allt trängre utrymmen.

Skolverket har visserligen riktlinjer. I förskolan ska de allra minsta barnen inte vara fler än tolv småttingar i en grupp.

För barn över fyra år är rekommendationen max femton barn per grupp.

Nu struntar hälften av Sveriges kommuner i Skolverkets riktlinjer. Det finns barngrupper som är dubbelt så stora som maxtalet. Tänk er själva uppemot trettio 4-5-åringar i en lokal. Bara den ljudvolymen.

Förskolan förtjänar bättre

Tanken är att förskolorna ska bedriva pedagogisk verksamhet, vilket blir nästan omöjligt med så många barn i ett rum. Hur ska pedagogen ens hinna se varje barn?

Och hur ska barnet i lugn och ro kunna koncentrera sig på sina uppgifter? Med få kvadratmeter är det smittorna och inte kunskaperna som sprids. Barnen kommer hem med löss, vattkoppor, magsjuka och förkylningar.

Det blir slitiga dagar för de snuviga små. Deras arbetsdag börjar tidigt på morgonen och när de blir hämtade har mörkret redan fallit igen.

Svensk förskola förtjänar bättre än utmattade barn och utsliten personal. Kommunal, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund vill ha lagstiftning om maxtak för barngruppernas storlek. Men någon lagstiftning vill den liberala skolministern Lotta Edholm inte höra talas om.

Utan dem har Sverige ingen framtid

Hon vet att kommunerna inte kommer att ha råd att minska barngrupperna när de generella statsbidragen urholkas. Hon vet att de privata förskolorna föredrar vinst framför små barngrupper.

Förskolan ska ge barnen en stabil grund och en bra start i livet. Trygga barn skjuter inte ihjäl varandra när de blir tonåringar.

Ändå satsas det så lite på barnen. Krisen i förskolan är inte ens ny, den har pågått decennier utan att någon regering brytt sig om de minsta barnen.

När Ulf Kristersson vill ha ett flygplan eller när Leif Östling vill ha hjälp med elräkningen, ja då går det undan. Tidningar och tv-debatter handlar inte om annat än priset på el och visst är det kallt. Men varför blir debatten så enfaldig? Det finns många frågor som är viktiga och viktigast av alla är ändå barnen för utan dem har Sverige ingen framtid.


Eva Franchell är fristående kolumnist på Arbetets ledarsida. Läs alla hennes kolumner här.