En gång råkade jag ut för en digital scam.

Det var inget allvarligt, inga pengar försvann, men det har ställt till orimligt mycket problem i mitt liv med mejl som går fel och lösenord som inte funkar.

Det var också så onödigt, jag borde ha varit på min vakt. Men efter den gången har jag känt en speciell svindel varje gång jag hör om folk som råkat ut för nätbedrägerier eller lurats online. För att det kunde ha varit jag.

Jag har också funderat mycket på vilka det var som gjorde detta. Vem har detta som jobb? Och hur rekryteras de? Jag har sett framför mig några killar hoodies i en källare som förtjust hojtar ”Yes, jag är inne!” när de lyckats hacka sig förbi mina lösenord.  

Högutbildade slavarbetare hålls inspärrade och tvingas utföra scams över hela världen.

Det var därför jag spetsade öronen när jag hörde min kamodjanske kollega ”N” tala om sitt grävjobb för Al Jazeera, där man funnit tusentals slavarbetare i nätbedrägerifabriker nere i Sihanoukville.

Industrin omsätter miljarder. De som utför bedrägerierna är inte hackers som söker en skön rush av att lyckas ta sig in någonstans, utan högutbildade slavarbetare som hålls inspärrade och tvingas utföra scams över hela världen. 

Hotell och casinon med namn som White Sands och Palm Beach utgör fronter för veritabla fängelser. Vid närmare betraktelse är byggnaderna omgivna av murar med taggtråd och beväpnade vakter.

– Jag hölls inlåst i nio månader och såldes mellan olika företag, och om vi inte lyckades scamma folk tillräckligt mycket blev vi slagna med elektriska batonger eller inlåsta i isolering, berättar en ung man som lyckats fly för Al Jazeera.

Flera av de som kommit till Kambodja har rest från Kina eller Thailand, men också Burma och Laos. Mönstret liknar det kring sextrafficking. Människor blir lovade ett bra jobb i Kambodja, men väl på plats tar man ifrån dem deras pass och låser in dem. 

– Vi får följa ett manus, berättar en ung man. Vi ska föreställa vara professionella personer som just blivit dumpade eller har blivit änklingar. Sedan ska vi skapa relationer till rika kvinnor i utlandet och få dem att investera i olika lotterier eller bitcoinupplägg.

Som alltid där det är stora pengar inblandade, finns någon med makt i kulisserna.

Relationsbyggandet kan pågå i månader och kallas ”pigbutchering”. Kvinnorna ska likt grisar födas upp och sedan vid ett lämpligt tillfälle slaktas. Urgamla sol-och-vårar metoder i kombination med cybertekniker, alltså. 

Och som alltid där det är stora pengar inblandade, finns någon med makt i kulisserna. Enligt Al Jazeera ägs flera av dessa nätbedrägerifabriker av ”tyfoner” – halvskumma kambodjanska affärsmän eller släktingar till Hun Sen, Kambodjas envåldshärskare sedan 35 år. Och ingen ställs någonsin till svars.

Det är kanske minst lika synd om den som scammar, som den som blir scammad.