A-kassan ska vara kvar på nuvarande nivå, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson när överenskommelsen mellan SD, M, KD och L presenterades i fredags.

Men i den drygt 60 sidor långa överenskommelsen stod ingenting om det löftet, något som skapat osäkerhet.

Till osäkerheten bidrog att Sverigedemokraterna inför valet ville behålla den förhöjda ersättning för arbetslösa som infördes i början av pandemin, men bara under de 100 första dagarna med a-kassa.

Därefter ville partiet trappa ner ersättningen till högst 800 kronor per dag, i stället för dagens 1 000 kronor.

SD: A-kassa oförändrad

Direkt efter statsministeromröstningen i riksdagen i dag svarade Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, på Arbetets frågor.

– Den tillfälliga lagstiftning om a-kassan som kom i början av pandemin, och som skulle ha upphört vid årsskiftet, permanentas. Så det blir oförändrat även efter de 100 första dagarna. Helt samma regelverk som idag.

Gäller det beskedet bara det första budgetåret?
– Det är långsiktigt. Det gäller budgetperioden i alla fall… i praktiken mandatperioden ut, svarar Oscar Sjöstedt, som förtydligar:

– Men det är inte låst på det sättet, utan besluten tas på årsbasis. Men det överenskommelsen säger är att den tillfälliga lagstiftningen permanentas.

”Stor bidragsreform”

I Tidöavtalet utlovas ”en stor bidragsreform” som ska göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Förutom sänkt skatt på arbetsinkomster ska ett bidragstak införas som gör att man ”aldrig sammantaget kan få högre inkomster från bidrag än man skulle kunna få genom eget arbete”.

Kan bidragstaket göra att ersättningen från a-kassan begränsas för arbetslösa som annars slår i taket?
– Det har jag svårt att se. Men det där måste konkretiseras innan vi vet exakt vad det innebär, säger Oscar Sjöstedt.

”Samma regler i sjukförsäkringen”

Moderaterna gick till val på att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, något som fanns åren 2008 – 2016 och då spred oro bland människor som varit sjuka länge.

Oscar Sjöstedt ger besked om vad de fyra partierna har kommit överens om i den frågan: Någon bortre tidsgräns ska inte införas.

– Samma regelverk som i dag ska gälla även där. Både a-kassa och sjukförsäkring: Det är status quo.

Ersättning a-kassa

Den maximala ersättningen från a-kassan är 1 200 kronor per dag. Då ersättningen betalas ut fem dagar i veckan blir den maximala ersättningen för en månad 26 400 kronor. Efter 100 ersättningsdagar är den maximala ersättningen 1 000 kronor per dag.