Uppdatering torsd 6 okt: Sedan den här artikeln skrevs har ansökningarna fortsatt strömma in. På torsdagsmorgonen hade 7 709 personer sökt omställningsstöd, enligt CSN.

600 ansökningar första timmen. 4 593 stycken redan på måndagmorgonen.

I lördags öppnade ansökningarna till det nya omställningsstudiestödet. Och trycket var minst sagt högt från start, enligt Stefan Tärnhuvud, pressansvarig på CSN, myndigheten som administrerar stödet.

– Vi hade en prognos för hela 2022 att 5 300 personer skulle söka, så det är betydligt fler än vi hade trott, men än så länge verkar allt gå som det ska, säger han.

Plugga upp till 44 veckor

Omställningsstudiestödet ger möjlighet för den som arbetat i minst åtta år att plugga i upp till 44 veckor (ungefär två år) med 80 procent av lönen upp till 26 625. Den som jobbar på en arbetsplats som omfattas av det nya huvudavtalet kan dock få mer.

Första året stödet är igång, 2023, har 1,3 miljarder kronor avsatts. Enligt beräkningar från utbildningsdepartementet räcker det till 5 650 heltidsstuderade.

Och det är först till kvarn som gäller. Bland de ansökningar som godkänns beviljas de som kommer in först tills pengarna är slut.

”Begränsade pengar”

Enligt Stefan Tärnhuvud är det svårt att säga exakt hur många som stödet räcker till eftersom alla inte söker för heltidsstudier.

Men han rekommenderar de som är intresserade att hålla sig framme.

– I och med pengarna är begränsade är det fördelaktigt att söka så snart som möjligt.