Undersköterskorna Veronica Contreras och Raman Majid. Raman är också arbetsplatsombud och skyddsombud på Skolörtens servicehus.

Skolörtens servicehus ligger i förorten Hässelby, ett par mil väster om centrala Stockholm.

Här jobbar omkring 35 anställda, de flesta undersköterskor och större delen med bakgrund i andra delar av världen.

När Arbetet besökte Skolörten efter valet 2018 kände flera i personalen obehag över Sverigedemokraternas framgångar.

Två av undersköterskorna beskrev hur deras barn frågat om de nu måste åka ”hem” till länderna deras föräldrar lämnat en gång i tiden.

Hoppas på mindre brottslighet

Nu har SD blivit ännu större, och kommer ingå i underlaget för en borgerlig regering. Men på Skolörten är tongångarna annorlunda än sist.

– Det kanske är bra, att det blir skärpningar med brottsligheten och så. Jag hoppas något ändras, om de nu gör som de säger, säger undersköterskan Silas Berhe om valresultatet.

Hon bor i Hässelby gård och berättar om en gängrelaterad skjutning för snart två månader sedan, där en man i 30-årsåldern dog.

– Vi känner mamman, hon är förkrossad. Hon kunde inte jobba efteråt. För oss som bor där är det hemskt. Kan de komma åt brottsligheten är det bra för alla, säger Silas Berhe.

Orolig för gängen

Inte heller sjuksköterskan Pooneh Hadian känner sig orolig över att SD fått så stort väljarstöd.

– De tycker väl att kriminella ska vara oroliga, inte alla andra som inte är kriminella utan anpassade till samhället.

Hon är precis som sin kollega Silas Berhe snarare oroad över brottsutvecklingen.

– Det har hänt mycket det senaste året. Vi har ungdomar hemma, barn som är ute. Gängen utnyttjar minderåriga eftersom de inte hamnar i fängelse, de får pengar och kan tänka sig att göra vad som helst.

Samordnaren och gruppchefen Azam Barahmand hoppas på förändringar med en ny regering.

– Allt de snackat om, mindre skjutningar och längre straff. Det behövs verkligen.

Azam Barahmand, samordnare och gruppchef på Skolörten, och Raman Majid.

Arbetsplatsombudet: Ser mer rasism

Raman Majid, arbetsplatsombud för Kommunal och skyddsombud på Skolörten, resonerar annorlunda.

Han förstår att människor reagerar på brottsligheten och skjutningarna, men vänder sig starkt mot SD:s ideologiska bakgrund och människosyn som han tror att många inte känner till.

– Det tycker jag skulle ha förklarats bättre i media innan valet. I tv-debatter ville SD visa hur de ska skapa ordning och fixa brottsligheten, men de tänker inte på vad själva problemet är eller hur det har utvecklats. Människor tror att det kanske blir bra med deras politik, men förstår inte att de inte heller kommer lyckas, säger Raman Majid.

Han tycker att rasismen i samhället har ökat på senare tid.

– Människor har börjat säga saker man aldrig skulle kunna tänka sig tidigare. ”Svartskalle”, ”ni tar över arbetsmarknaden”, ”vi har sämre skolor och sjukhus på grund av er”. Inget riktat mot mig personligen, men jag hör och ser. Det är ett tecken på hur det kommer bli.

Raman Majid tror också att en borgerlig SD-stödd regering kommer skapa problem för vanligt folk som jobbar – sämre ekonomisk trygghet, fler utförsäkringar och lägre a-kassa, till exempel.

Trötta på låga löner

Lönerna är en viktig fråga på Skolörten. Silas Berhe har jobbat som undersköterska i 20 år och tjänar under 26 000 kronor i månaden.

– Våra löner är så låga, fast vi går och sliter hela dagarna. 29 000 vore rimligt, säger hon.

Sjuksköterskan Pooneh Hadian och samordnaren Azam Barhmand tycker det var mycket prat om vårdpersonal inför valet.

– Det var bra att det kom upp i valrörelsen. Men jag tror inte det kommer bli så stor skillnad. Innan Socialdemokraterna var det Moderaterna, det hände ingenting då heller, säger Pooneh Hadian.

Hon röstade för att betala lägre skatt.

– Jag tycker man ska få bestämma själv hur man vill göra med sina pengar.

Veronica Contreras, timanställd undersköterska, är inte heller nöjd med lönen. Det spelar ingen roll vem man röstar på, tycker hon.

– Det hjälper ingenting, det är samma lön. De bara pratar. Vad ska man göra?

Många arbetare röstade på Sverigedemokraterna

28,8 procent av arbetarväljarna röstade på SD i årets val, enligt Arbetets vallokalundersökning. Av de väljare som är med i ett LO-förbund röstade 27,2 procent på SD.

Socialdemokraterna är med knapp marginal fortfarande störst bland arbetarväljarna: 31,8 procent av dem röstade S. Av LO-väljarna röstade 42,4 procent på S.