Ulf Kristersson dröjer med att få ordning på Sverige.

Det meddelade moderatledaren i går, efter att ha träffat talman Andreas Norlén. Valrörelsens utfästelser om att partierna på ”hans sida” var överens om allt tycks inte riktigt klara mötet med verkligheten.

– Det är många saker som måste diskuteras igenom innan regeringens politiska plattform är färdig, lät Kristersson hälsa på en pressträff i riksdagen. Sen drog han sig tillbaka. Vi ses när vi hörs.

De akuta samhällsproblem Ulf Kristersson lovade att ta itu med omedelbart får snällt vänta på att M ska bli sams med L som ska bli sams med SD som ska bli sams med KD.

Men verkligheten struntar blankt i borgerliga partiers fåfänga och samarbetsproblem.

Klarar vi att vänta på Kristersson?

Den svenska kronan fortsätter att rasa i värde. Riksbanken fortsätter att höja räntan. Prisökningarna slår inte av på takten. Bopriserna faller. Reallönerna sjunker. Någon spränger gasledningar i Östersjön. Det kan bli elransoneringar i vinter. Konkurser och arbetslöshet väntar.

Och över sopstacken tronar elpriser som bara stiger och stiger.

Klarar svenska barnfamiljer att vänta ut Ulf Kristersson?

I veckan enades majoriteten av partierna i det danska Folketinget om att sjösätta ett gigantiskt stödpaket för att hjälpa danska hushåll och företag genom den nalkande krigsvintern.

Energiskatten sänks med 99 procent under sex månader. Barnbidraget höjs ordentligt. Dessutom lanseras en ny mekanism som ger elkonsumenter möjlighet att skjuta upp vinterns extrakostnader för el och värme och sedan betala av räkningarna under flera år.

Åtgärderna finansieras delvis av en skatt på 15 procent på utdelningar på aktier ägda av statliga utländska investerare, som ska dra in 350 miljoner danska kronor.

Stora stöd till de svagaste

Redan i början av september aviserade den tyska regeringen ett liknande stödpaket. Landets samtliga pensionärer och studenter får en engångssumma för att kompensera för de snabba kostnadsökningarna. Dessutom höjs arbetslöshetsstöden och fler kommer att bli berättigade till bostadsbidrag. En mycket billig kollektivtrafikbiljett som gäller på nästan alla transportnät utvecklas dessutom.

För att betala för stöden kommer en så kallad övervinstskatt att införas för energibolag som tjänar stora summor på de höga energipriserna.

Kan svenska hushåll räkna med något sådant här, den dagen Ulf Kristersson lyckas ena de partier han för bara veckor sedan påstod var eniga om allt viktigt? Räkna inte med det.

Den ekonomiska politik Moderaterna talade om i valrörelsen var sänkt skatt som skulle betalas med lägre a-kassa, försämrade socialförsäkringar och sänkta bistånd. SD kan inte tåla det första. L och KD får svårt att svälja det andra.

Åkessons kasperdocka

Med tanke på hur mandaten fördelar sig i riksdagen kommer Kristersson i alla lägen vara Jimmie Åkessons kasperdocka och risken blir då, som så ofta när moderater ska regera, stora ofinansierade skattesänkningar som driver upp både räntan och inflationen ytterligare.

I det mycket prekära läge Sverige befinner sig i skulle vi behöva en handlingskraftig regering som, liksom tyskarna och danskarna, stöttar de människor som riskerar att råka allra värst ut i vinter

Tyvärr valde vi Ulf Kristersson.