Under inledningen av valkvällen såg det ut som om Magdalena Andersson skulle kunna sitta kvar som socialdemokratisk statsminister.

Men ju längre kvällen led tippade väljarstödet allt mer över till högersidans favör.

När nästan alla valdistrikt var räknade pendlade skillnaden mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna (som klarar sig kvar i riksdagen) och den rödgröna sidan med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fortfarande med mellan ett och tre mandat.

S behöll LO-väljare

Socialdemokraterna gick visserligen framåt med någon procentenhet, bland annat höll partiet ställningarna bland LO-väljarna.

– Även om valresultatet är oklart så kan jag konstatera att vi socialdemokrater har gjort ett bra val. Svensk socialdemokrati står stark, förklarade Magdalena Andersson när hon mötte partikamraterna kvart i ett på natten.

Men valets stora vinnare blir Sverigedemokraterna som enligt nattens resultat tar över som näst största parti i riksdagen i stället för Moderaterna.

– Just nu är vi Sveriges näst största parti. Det är så häftigt. Vi har gjort ett fantastiskt val. Det är på riktigt – nu är vi där, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson när han talade inför sitt parti strax efter midnatt.

Han poängterade att det fortfarande är osäkert vem som får bilda regering. Men om nattens övertag från den högerkonservativ sidan består så underströk Jimmie Åkesson att han vill sitta i den nya regeringen:

– Om det blir maktskifte så kommer vi att ha en central position i det nya styret. Vår ambition är att det bästa för Sverige just nu är en majoritetsregering. Vi skulle kunna utgöra basen för en majoritetsregering. 

LO: ”Hoppas det vänder”

LO:s ordförande Susanna Gideonsson skriver i en kommentar till Arbetet:

– Just nu ser det ut som om vi får en högerregering. Det är väldigt dåligt för arbetare. Vi ser flera hot och det kommer att märkas både i plånboken hos vanligt folk och i maktförhållandena på arbetsmarknaden.

Susanna Gideonsson talar om försämrad sjukförsäkring, sänkt a-kassa och ”attacker mot skyddsombuden” med en högerledd regering.

– Jag är naturligtvis orolig för detta och håller alla tummarna för att detta kan vända under veckan.

Hon säger sig emellertid vara stolt över att LO-förbunden nått över 615 000 medlemmar under valrörelsen. Och att S förblir det överlägset största partiet bland LO-medlemmarna, enligt valu.

Vid sidan av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna var det bara Miljöpartiet som vann ökat väljarstöd. Övriga partier ser ut att ha backat. 

Utlandsröster kvar

Vid midnatt var valet ännu inte färdigräknat och först på onsdag räknas utlandssvenskarnas röster, samt förtidsröster som inte hade kommit fram på söndagen.

Enligt SVT och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson rör det sig om cirka 200 000 och 250 000 röster. Men hans bedömning var att det blir svårt för de rödgröna att komma ikapp och förbi de högerkonservativa.

– Just nu går Sverige mot ett maktskifte, sa KD-ledaren Ebba Busch segervisst när hon äntrade scenen på partiets valvaka.

Även om hon konstaterade att det dröjer innan det slutliga valresultatet kan spikas.

– Vi kommer inte att få ett slutgiltigt valresultat i kväll. Nu ska vårt demokratiska maskineri få jobba i god ordning. Vår demokrati måste få ta den tid den kräver, sa Magdalena Andersson.

Preliminärt resultat valnatten 2022 (exklusive utlandsröster och sena förtidsröster)