Uppdatering onsdag 14 september: Orginalversionen av den här artikeln skrevs på valnatten med preliminära siffror från SVT. Sedan dess har siffrorna viktats mot valresultatet vilket gett S något högre stöd bland LO-medlemmarna. Artikeln och graferna är uppdaterade med det nya, viktade resultatet.

Socialdemokraterna är fortsatt klart störst bland LO-medlemmarna, visar siffror ur SVT:s vallokalsundersökning som Arbetet beställt.

Partiet kammar hem 42,4 procent av rösterna hos de som är medlemmar i något LO-förbund, samtidigt som närmsta konkurrenten Sverigedemokraterna får 27,2 procent i mätningen.

Men Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels, är inte nöjd:
– Det är inga bra siffror, kommenterar hon från S valvaka i Stockholm.

Hon menar att stödet för Sverigedemokraterna i LO-grupper hänger samman med utvecklingen i hela samhället. Hon förklarar att Handels jobbat hårt i valrörelsen och bland annat satsat på att träffa lagerarbetare.

– Men det är fortfarande så att vi har mer att göra för att beskriva vilken samhällsförändring det blir med Sverigedemokraterna.

Även bland TCO- och Saco-medlemmarna är Socialdemokraterna klart största parti med 34,5 samt 31,9 procent av rösterna, enligt SVT:s Valu. Här har dock Sverigedemokraterna betydligt mindre stöd.

S fortsatt störst bland LO-väljarna

Det har i opinonsundersökningar före valet spekulerats kring vilket parti som är störst bland just de manliga LO-väljarna. Men även här verkar Socialdemokraterna ha gjort ett bra val. Här leder S med ungefär sex procentenheter.

Så röstade LO-medlemmarna efter kön

Ser man till alla väljare med ett arbetaryrke och inte bara de som är medlemmar i ett LO-förbund är det dock jämnare mellan S och SD, även om Socialdemokraterna också här är det största partiet.

Här skiljer bara tre procentenheter enligt undersökningen. Här är också Moderaterna och Vänsterpartiet något större än bland LO-medlemmarna.

Så röstade arbetarväljarna

Kampen mellan S och SD bland LO-väljarna