I två mandatperioder har vi knappt pratat om annat än Sverigedemokraternas kulturpolitik. De ska vara det enda partiet som alls är intresserade av kulturen. Mattias Karlssons slå med lie, kasta varpa och dansa halling-lajv har framstått som det enda alternativet när de blåbruna nu ska bilda regering. 

Deras tankar om blågula sverigecenter i förorterna var, på sin höjd, åtminstone ett… förslag? Deras syn på konst? Att den inte får vara utmanande eller provocerande. 

Inte nödvändigtvis en sverigedemokrat

Det krävs alltså inte speciellt mycket för att vara allas kandidat till kulturministerposten för de blåbruna.

Men det finns faktiskt andra kulturministerkandidater i den nya regering vi förmodligen får på onsdag som inte är Sverigedemokrater. Några av dem är till och med mycket bra. Här är mina tre ärliga förslag till Kristersson.

  1. Olof Lavesson (M) – klassisk bildningsmoderat och tidigare ordförande i kulturutskottet. På sin tid en av få riksdagspolitiker som faktiskt hade ett genuint engagemang för kulturfrågor. Något som är ovanligt på hela den politiska skalan. Var också den Anna Kinberg Batra skickade till SD för att se om de kunde mötas i kulturfrågor. Hans konstaterande? Det kunde de inte.
  2. Christer Nylander (L) – Ordförande i kulturutskottet. Jag har sett honom i flera panelsamtal om kultur-, biblioteks- och demokratifrågor. Nylander är kunnig och stridbar i kulturpolitiken. En sådan nej-sägare skulle Kristersson ha mycket glädje av. Om nu Kristersson ens får ta med Liberalerna i regeringsunderlaget för Sverigedemokraterna.
  3. Roland Utbult (KD) – Något så ovanligt som en progressiv konservativ. Med i runda slängar 70 kristna plattor under bältet så är den 71-år unge Kristdemokraten Utbult en erfaren kulturarbetare. Han är också en sympatisk profil och förstår värdet i en bred kulturpolitik där även det provocerande får plats. En groovy jesusrockare helt enkelt.

Kristerssons egen kultursmak ogillar honom

Som ni ser är mina förslag alla politiker med erfarenhet från kulturutskottet. Amanda Lind, som ju faktiskt har hyfsad konsensus från vänster till höger om sin kompetens visar att en folkvald kulturpolitiker gör ett betydligt bättre jobb än någon rekryterad kändispajas.

Nu tror inte jag, eller förmodligen någon alls att det så blir fallet. All kultur Ulf Kristersson själv uppskattar som Kent, First Aid Kit eller Popsicle tar aktivt avstånd från både honom och hans parti. Det borgar såklart för en känsla av både svek och ointresse.

Om han inte förhandlar bort posten till SD lär han alltså förmodligen ge den till Internationella Engelska Skolans ägare Barbara Bergström.