– Ett högerkonservativt styre med bruna kanter blir inte bra. Det är klart att det uppstår en viss oro för vart det ska ta vägen med Sverige. Jag tror det kommer bli stökigt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson om det preliminära valresultatet, där det ser ut som att högersidan får en knapp majoritet.

Enligt siffror som Arbetet beställt från SVT:s Vallokalundersökning röstade 41,5 procent av LO-medlemmarna på Socialdemokraterna, medan 27,5 procent röstade på Sverigedemokraterna.

– Det fanns en idé om att Sverigedemokraterna skulle ta ganska stora steg framåt bland LO-medlemmarna. Men det är stor skillnad mellan SD och S, och det tycker jag ändå känns bra.

Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Sverigedemokraterna ser ut att bli näst största parti, vilket inte överraskar Pontus Georgsson.

– Men bara för att man inte är överraskad behöver man inte gilla det. Jag har respekt för vad folk tycker och väljer. Men det måste vara något missnöje i grunden. Det är ett underbetyg för hur vi styr samhället hela vägen ut.

Vill ha svar om a-kassan

Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, vill inte kommentera det preliminära valresultatet i större detalj.

– Regeringsbildningen är inte klar än, det är en fråga för våra politiker att lösa. Jag hoppas det inte blir en katt- och råtta-lek när resultatet väl kommer. Det är alldeles för viktiga frågor som ligger på bordet, som a-kassan. Folk vill ha svar på vad som händer med den.

Andra viktiga frågor för Byggnads medlemmar är enligt Johan Lindholm jobben, anställningstryggheten och vem som ska utse skyddsombuden, och frågan om tillträdesrätten för skyddsombud.

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.
Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

– Där vill man [från högersidan, reds.anm] göra inskränkningar, plocka bort skyddsombud och ersätta med tjänstemän. Det vore helt förödande för vår sektor som har höga olyckstal.

Även Pontus Georgsson är orolig.

– Hur går det med våra skyddsombud, hur blir det med strejkrätten? Jag ser några orosmoln ur fackligt perspektiv.

”För mycket hugg och slag mot person”

Sekos ordförande Gabriella Lavecchia sitter också i Socialdemokraternas partistyrelse. Hon tycker det är för tidigt att analysera valresultatet.

– Men det pekar ju mot ett regeringsskifte. Och högern har gått till val på sänkt a-kassa, fler karensdagar, sämre sjukförsäkring, en välfärd där riskkapitalisterna kan fortsätta leka affär på elevers och patienters bekostnad.

Socialdemokraternas valrörelse vill Gabriella Lavecchia inte kommentera. Men Johan Lindholm, Byggnads, hade velat se mer konkreta förslag på lösningar.

Gabriella Lavecchia, förbundsordförande för Seko.

– Det har varit alldeles för mycket hugg och slag mot person och parti i stället för att lyfta fram vad man vill. Så tycker jag det har varit generellt, oavsett politisk färg.

Pontus Georgsson är inne på samma linje.

– Jag tycker Socialdemokraternas valrörelse har varit mer synlig och full av energi än tidigare, det är den positiva delen. Sedan tycker jag det blivit för personfokuserat och för lite fokus på sakfrågor, men det där styr man inte riktigt själv inom partiet.