Lågkonjunktur innebär som bekant tuffare tider för många svenska hushåll. Högre arbetslöshet och sämre köpkraft blir en Molotovcocktail i Sverige på väg in i lågkonjunktur. Innan denna valrörelse hann börja utropades det till ett plånboksval. Vem kan se till att svensken slipper känna av krig, kris och förändrade räntelägen?

Skrämselpropagandan haglar. Inte nog med att bilden av det otrygga och våldsamma Sverige satt sig, nu riskerar massa svenskar att drivas ur sina hus. En oordning som passar partierna på högerflanken perfekt.

I Moderaterna valmanifest ligger fokus på ekonomi, brottslighet, energisystem och säkerhet och försvar, frågor de historiskt sett haft högt förtroende i. De säger sig vilja skydda svenska hushåll.

I partiets valmanifest kan vi läsa fina ord om hur välfärden är tänkt att leverera. I nästa mening utlovas skattesänkningar. Hur ska denna omöjliga ekvation ska gå ihop? Men lovar att “verka för” ditten och datten men inte om vad som ska bort.

Men kikar man lite noggrannare så är det genom att slakta a-kassan och socialförsäkringarna som enligt M är demoraliserande. 

Ändå säljer man ut fastigheter kommunerna sedan behöver hyra tillbaka. Ändå säljer man ut BUP. Ändå fortsätter man försvara det marknadshaveri den svenska skolan det facto är. En skola till och med Donald Trump ansåg vara alltför extrem och som vi är ensamma om i hela världen (!).

RUT-avdraget och ränterabatter på ISK-konton däremot, kan Sverige inte klara sig utan. Vilka hushåll är det egentligen Moderaterna vill skydda, egentligen?

Inte elektriker med krökta ryggar

Inte är det elektrikerna med krökta ryggar som går på smärtlindrande.

Inte är det undersköterskorna som går ner i arbetstid för att orka och hinna med familjeliv.

Inte är det industri- och lagerarbetare som jobbar dygnets alla timmar för att öka produktiviteten trots att all arbetslivsforskare är enade om skiftarbetets negativa hälsoeffekter.

Dessa människor kommer aldrig ha miljoner på ISK-konton, de kommer ha betydligt svårare att klara av att arbeta till den höjda pensionsålder som tjänstemannanormen tvingat på dem och de kommer aldrig gynnas av en skattesänkarpolitik på bekostnad av det skydd de behöver och betalar för: svensk välfärd.

Att gå till jobbet, betala sin skatt, njuta på semestern och fokusera på sitt här och nu och sina nära och kära är ett litet liv som kan och ska kunna vara nog för varenda löntagare i Sverige.

I M:s Sverige får de oroa sig

Men i Moderaternas Sverige kommer dessa människor behöva oroa sig. För sjukdom, för förändrade kostnader, för arbetslöshet och för att grundläggande välfärd och samhällsservice ska finnas tillgänglig.

Det ska löna sig att anstränga sig och det är politiken ska skydda sig. Men sanningen är att det i Moderaternas Sverige inte räcker att jobba ett helt yrkesliv, hålla dig på rätt sida lagen och vara den goda svensk du förväntas vara.

De rika kommer ändå skatta mindre, få mycket mer, fler och större ränterabatter och miljardärerna kommer bli fler.

Nu väntar karga tider och det kommer att kännas för det allra flesta. Högerns lösning är som vanligt att slå på svenska löntagares trygghet. Blir det maktskifte på söndag ska a-kassan slaktas och sjukförsäkringssystemen svältas. Om du inte är rik så är det bara att beklaga.