Det var vid femtiden på kvällen den 21 mars i år som larmet kom till polisen.

En 18-årig man hade gått till våldsam attack mot två kvinnliga lärare i 50-årsåldern på den gymnasieskola där han gick, Malmö Latin.

Mannen var maskerad och använde bland annat en yxa vid attacken som ledde till att båda lärarna miste sina liv.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest, säger domaren Johan Kvart i ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

Bestämt sig dagen innan

Enligt domen ska mannen, redan dagen, innan bestämt sig för att utföra dådet. Offren ska ha valts ut slumpmässigt och motivet ska inte helt kunnat ha klarlagts.

Han ska dock ha gjort ett flertal sökningar på skolskjutningar och massakrer natten före attacken och uttryckt frustration över att ”inte passa in i dagens samhälle”.

Nu döms han till livstids fängelse för mord. Det är, enligt tingsrätten, möjligt eftersom den så kallade ungdomsrabatten för svåra brott avskaffades vid årsskiftet. Han blir därmed den yngsta som någonsin dömts till livstids fängelse.

– Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, säger Johan Kvart i pressmeddelandet från tingsrätten.

Skadestånd på 1 miljon

Gärningsmannen ska också betala ett skadestånd till de efterlevande på totalt cirka en miljon kronor.

Till Aftonbladet har hans advokat tidigare sagt att domen kommer överklagas om straffet blir livstids fängelse.

Morden i Malmö var den tredje incidenten på drygt ett halvår där en elev gått till våldsam attack på en skola i Skåne.

I augusti förra året skedde en knivattack på en högstadieskola i Eslöv. I december dömdes den femtonårige gärningsmannen till 2,5 års sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök på en lärare som han skadat.

I januari i år attackerade en 16-åring med kniv på en gymnasieskola i Kristianstad. En elev och en lärare skadades.