Larmet kom till polisen 17.12 på måndagseftermiddagen, tio minuter senare greps den misstänkte gärningspersonen. Då hade han orsakat sådan skada att två kvinnliga lärare i 50-årsåldern omkom av sina skador.

– 23.36 anhålls gärningspersonen, som är en ung man, 18 år. Han är elev på skolan och hemmahörande i Trelleborg, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö på en pressträff på tisdagsförmiddagen.

Enligt Sydsvenskans uppgifter var artonåringen beväpnad med kniv, yxa och hammare.

Gör nu husrannsakan

Den misstänkte artonåringen finns inte sedan tidigare i misstanke- eller belastningsregistret, enligt Petra Stenkula. Han är nu anhållen.

– Vi gör just nu husrannsakan i gärningspersonens bostad, säger hon.

Hon kan i nuläget inte säga något om motiv eller om den misstänkte varit ute efter att skada just de båda lärare på Malmö latinskola som nu omkommit.

Skolan stängd

Även Anneli Schwartz, gymnasiedirektör på Malmö stad, var med på pressträffen.

– Det är med stor sorg jag står här i dag, det är en tragisk händelse där två av våra medarbetare har mist sina liv. Mina tankar i dag går självklart till familjer, nära och anhöriga. Samt till den personal och elever som fanns på plats, sa hon.

Skolan är nu stängd. Alla elever ska kunna få professionell krishantering på annan plats.

Anneli Schwartz säger att fokus är att återskapa trygghet och lugn, att skolan ska vara en trygg plats för elever och lärare.

Tredje attacken

Detta är tredje gången på ett drygt halvår som en elev går till våldsam attack på en skola i Skåne.

I augusti förra året skedde en knivattack på en högstadieskola i Eslöv. I december dömdes den femtonårige gärningsmannen till 2,5 års sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök på en lärare som han skadat.

I januari i år attackerade en 16-åring med kniv på en gymnasieskola i Kristianstad. En elev och en lärare skadades.

– Vi har inte kommit så långt, svarar Anneli Schwartz idag på frågan om det nu blir aktuellt med till exempel vakter vid skolan framöver.