Förra veckan meddelade G7 att man kommer konstruera ett pristak för rysk olja. Syftet är att begränsa Rysslands oljeintäkter och på så vis svälta ut landets krigsinsats i Ukraina.

Det ryska svaret kom snabbt. På fredagen meddelade gasbolaget Gazprom att man förlänger sitt stopp av gasleveranser till Europa på obestämd tid. Konsekvenserna för Europa är oerhörda när skenande gaspriser slår igenom med full kraft på den sammanlänkade elmarknaden. Från en timme till en annan ses svindlande svängningar på elbörserna i Europa. Prisökningarna räknas i tusentals procent.

Rysslands energikrig mot Europa slår också hårt mot Sverige, vilket inte minst regeringens beslut att ställa ut kreditgarantier på upp till 250 miljarder kronor till landets elproducenter visar.

Putin är inte storskurken för M

Samtidigt varnar elbolag de svenska hushållen för räkningar på uppemot 50 000 kronor i vinter och svenska industrier plågas hårt. Klippan och Lessebo bruk kommer tvingas producera papper bara när elpriserna tillåter och på Rottneros har man beslutat att avveckla delar av verksamheten eftersom lönsamheten är så dålig.

Men för oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) är det mest provocerande i det här läget att statsministern talar om att Europa plågas av ”Putinpriser”.

Att skylla på ”Putinpriser” är trams – möjligen finns sånt i Ukraina – och att elpriserna skenar beror på helt andra saker enligt M-ledaren:

– Det är en blandning av mellan internationell inflation och beslut som den här regeringen har fattat som höjer priset helt enkelt.

Se där ja.

I Moderaternas värld är Vladimir Putin i det närmaste oskyldig till den ekonomiska krigsföring hans regim helt öppet erkänner att den bedriver. De stora skurkarna är i stället Socialdemokraterna och Miljöpartiet eftersom de, enligt Moderaterna, lagt ned delar av svensk kärnkraft.

Svindyrt överallt

Det förklarar klarar kanske inte riktigt varför det är skyhöga elpriser i hela Europa, varför det är ännu högre elpriser i kärnkraftstater som Belgien och Frankrike och varför man i Tyskland och Italien uttalar stränga förmaningar om att hushålla med energin. Är det Magdalena Anderssons fel?

Visst är det sant att Europa kunde ha mött det ryska energikriget ur en helt annan styrkeposition om man långt tidigare satsat på att fasa ut fossilgas, kol och olja. Om man satsat mer på att bygga ut sol-, vind-vattenenergin och inte minst säkra energiöverföreningen. Om man hade gjort något åt den dysfunktionella europeiska elmarknaden. Allt detta är sant.

Lika sant är det att Ulf Kristersson gör sig löjlig när han avslutar valrörelsen med att påstå att Vladimir Putins ekonomiska krigföring mot Europa inte drabbar svenskar.